Latvijas Atkritumu pārstrādātāju asociācijas vadītājs Jānis Vilgerts rosina mainīt atkritumu apsaimniekošanas kārtību valstī, nosakot, ka iedzīvotājiem turpmāk būs jāmaksā nevis atkritumu savācējiem, bet gan pašvaldībām piederošajiem atkritumu glabāšanas poligoniem. Šo ieceri skeptiski vērtē atkritumu pārstrādātāji, norādot, ka tas būtu izdevīgi vienam Andra Šķēles ģimenei daļēji piederošam uzņēmumam, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Pašlaik iedzīvotāji par atkritumu izvešanu maksā apsaimniekošanas uzņēmējiem, kas uzvarējuši pašvaldību konkursos par tiesībām izvest atkritumus. Savukārt Vilgerta piedāvātajā variantā iedzīvotājiem būtu jāmaksā pašvaldību poligoniem. Tie samaksu saņemtu ar pašvaldības starpniecību, kura turklāt vēl iekasētu "desmito tiesu".

Biznesa pārstāvji radījumam pauduši, ka, ieviešot divus starpniekus – pašvaldību un poligonu -, atkritumu saimniecība kļūs krietni dārgāka iedzīvotājiem. Vilgerts šīs bažas raidījumam noliedz, paužot, ka tieši pretēji – atkritumus izmest kļūs lētāk, jo atkritumu nodevu maksās lielāks cilvēku skaits.

Vilgerts ir "Jaunā laika" biedrs, viņam pašam daļēji pieder ar iepakojuma pārstrādi saistītais uzņēmums "Zaļā josta". Viņa biznesa partneris tajā ir Ilmārs Vekters, cilvēks, kurš ir amatpersona Andra Šķēles ģimenei piederošos uzņēmumos, ziņo "Nekā Personīga".

Raidījums norāda, ka Šķeles ģimenei daļēji piederošs uzņēmums "Ekodoktrīna" noslēdzis ar Rīgas pašvaldības atkritumu poligona apsaimniekotāju "Getliņi eko" līgumu, iegūstot ekskluzīvas tiesības rīkoties ar visiem Getliņu poligonā ievestajiem atkritumiem.

Pašlaik apsaimniekotāji paši izvēlas poligonu, kur nogādāt atkritumus, un pirms tam arī šķiro atkritumus, pelnot no otrreizējai pārstrādei nododamajiem atkritumiem. Savukārt, ja visi atkritumi nonāks pašvaldības poligonā, Rīgā tos apsaimniekos "Ekodoktrīna", ziņoja raidījums.

Līgumu ar SIA "Ekodoktrīna" Rīgas dome mēra Gundara Bojāra vadībā dažus mēnešus pirms pilnvaru beigām noslēdza 2005.gadā. KNAB šo līgumu izvērtēja, tomēr pārkāpumus nekonstatēja.

Vides ministrs Raimonds Vējonis Vilgerta priekšlikumu vērtē izvairīgi. Ministram ir bažas, ka, uzticot pašvaldībām vākt naudu par atkritumiem, varētu strauji augt pakalpojuma cena. Viņu biedē arī monopolstāvokļa rašanās.

Lai arī jaunā iecere saņēmusi daudzu nozares speciālistu kritiku un netika atbalstīta asociācijas valdes sēdē, Vilgerts atkāpties negrasās un plāno doties uz Saeimu pārliecināt deputātus pa vienam, ziņoja "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!