(No paskaidrojuma.) Es ar Mudīti un Genādiju dzērām dezodorantus. Es piedāvāju pamēģināt, nekad agrāk to nebiju dzērusi. Man bija interesanti. Mēs visi trīs aizgājām uz kūti, tur dezodorantu samaisījām ar ūdeni. Kas tas bija izdarīts, es vairs negribēju dzert, bet intereses pēc pamēģināju. Mēs aizgājām uz pīpētavu un izdzērām.
Nekas no tā nebija, tikai šausmīgi sāpēja vēders un nākošā dienā bija ļoti slikti. Es ļoti nožēloju, ka es to darīju, tikai sataisīju nepatikšanas sev un citiem arī. Atkal mātei būs kauns par mani. Es nekad vairs nedzeršu nekādus dezodorantus, jo tas ir šausmīgi pretīgi un man bija slikti pēc tā.

Pēc kāda laika vēl viens paskaidrojums:

Es ar Janu aizgāju uz mežu pēc sēnēm un apmaldījāmies. Ilgi meklējām ceļu atpakaļ uz komūnu un pēc ilga laika atradām ceļu atpakaļ. Mēs bijām atradušas dažas sēnes, bet izmetām, jo apnika tās nēsāt līdzi. Mēs bijām ļoti uztraukušās un nedomājām par sēnēm. Kad atnācām atpakaļ bijām ļoti nogurušas. Es slikti gulēju, jo visu laiku kāds klauvēja pa sienu un skaļi cirta durvis koridorā.

Šodien slikti strādāju, jo sāpēja kājas pēc vakardienas ilgās staigāšanas. Turklāt man nesen sākās mēnešreizes un šajās dienās man ļoti sāp vēders. Prasīju pedagogiem kādu tableti, bet viņiem nav. Un tas, ko par mums runā, nav taisnība, mēs vienkārši bijām nogurušas. Es nebiju domājusi, ka varēšu apmaldīties mūsu mežā, bet tā sanāca. Ja es gribētu kaut ko lietot, es neatrastos šeit, bet kaut kur citur.

Paskaidrojumam seko pasniedzējas ieraksts: Tomēr tā nav taisnība, šīs četras stundas abas meitenes pavadīja Cēsīs, kur lietoja tramadolu.

Alda Birkenberga, pusaudžu rehabilitācijas centra Saulrīti vadītāja:

Jaunieši šeit nonāk ar narkologa norīkojumu, tas nozīmē, ka narkomānam ir jābūt apzinātam un to diagnosticē ārsts mediķis. Visbiežāk zvana vecāki, kuri nejauši ir atklājuši, ka viņu bērns lieto narkotikas, viņi iespējams mēģinājuši klusi ar to tikt galā, tas nav izdevies, un tad viņi vērsušies pēc oficiālās palīdzības.

Nolikumā rakstīts, ka šeit var uzturēties pusaudži no 14 līdz 18 gadiem un šogad ir pirmais gads, kad viņiem ir jāpamet kopiena uzreiz pēc pilngadības sasniegšanas, jo slimokase to vars neapmaksā. Es to neatbalstu, jo pēc būtības nav tādu striktu brieduma robežu - kad pusaudzim paliek 18 gadu, viņš jau nav mainījies.

Tas laikam nesakritīs ar vispārējo statistiku, kas liecina, ka vairums narkomānu, sasniedzot 20 gadu vecumu, nav beiguši pamatskolu, pie mums gandrīz visi beidz pamatskolu, daži vidusskolu, vai arī šī izglītība viņiem jau ir.

Es domāju, ka rehabilitācijas kopienai - gluži kā Saulrītiem - ir jābūt ciešā kontaktā ar dabu, jo narkomānija ir urbanizētās vides produkts, kur valda atsvešinātas attiecības cilvēku vidū. Daba pati par sevi silda, tomēr pusaudži nevar būt pilnīgi nodalīti no sabiedrības, tāpat ir jābūt kontaktam ar ģimeni.

Jānis Strazdiņš, Rīgas Narkomānijas profilakses centra vadītājs:

Salīdzinājumam - Norvēģijā, kas ir divas reizes lielāka par Latviju ir 14, 15 terapeitiskās rehabilitācijas kopienas narkomāniem. Latvijā tādas ir trīs, pusaudžiem Saulrīti ir vienīgā.

Bet visefektīvākā ārstēšanās var notikt tieši rehabilitācijas terapeitiskajās kopienās, jo ja reiz ģimene nav spējusi novērst to, ka pusaudzis sācis lietot narkotikas ir diezgan mazas cerības viņam sekmīgi ārstēties ambulatoros apstākļos. Bieži vien ģimene ir līdzaatkarīga un nereti traucē pašam jaunietim. Svarīgi, lai pusaudzis nenonāk atpakaļ tajā pašā vidē, kur viņš pie narkotikām pieradis, lai draugi viņu neievelk atpakaļ vai viņš nenonāk narkodīleru ietekmē, jo arī pēc detoksikācijas un motivācijas jaunietim joprojām turās tieksme un tieši tā veicina tā saucamos narkomānijas recidīvus. Tāpēc svarīgi ievietot pusaudzi pilnīgi citā vidē, labāk pēc iespējas tālāk no viņa dzīvesvietas, kur jaunieti šī nelaime ir piemeklējusi.

Kopienā notiek ne vien personības pārveidošana, bet ir izstrādāta arī īpaša programma, kas palīdz jaunietim atturēties no narkotikām un sktīties tālāk uz savu dzīvi. Tur viņš atjaunojas mācībās, viņu pieradina sevi kopt, pieradina pie darba, kolektīva, atbildības, tas viss viņam palīdz veidoties par veselu cilvēku, vēl labāk būtu, ja Saulrītos būtu iespējams apgūt kādu profesiju, tad viņš atgrieztos sabiedrībā sagatavots dzīvei. Bet tas viss ir ilgstošs darbs, kas prasa gan pedagoģiju, gan psiholoģiju, gan arī sociālo atbalstu.

Narkomānu žargona skaidrojošā vārdnīca:

Bajāns - šprice

pamutīt naudu - dabūt kaut kur naudu narkotikām

kumārs - stāvoklis pirms tā sauktajām lomkām, kad tieksme pēc narkotikām ir visspēcīgākā

raskumaritsa (visbiežāk šo vārdu lieto krievu valodā) - dabūt naudu heroīnam un ielaist to vēnā

musars - policisti

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!