Foto: F64

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) aicina valsts pārvaldē strādājošās amatpersonas solidarizēties un atbalstīt algu "iesaldēšanu", portālam "Delfi" pavēstīja LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

LRA aicina amatpersonas atbalstīt tās iniciatīvu atcelt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredzēto amatpersonu un darbinieku algu palielināšanu no 2016. gada, veicot atbilstošus grozījumus likumā un saglabājot atalgojumu šā gada apmērā.

Strādājot pie 2016. gada valsts budžeta, kad tiek pārkāptas vairākas koalīcijas apņemšanās un solījumi sabiedrībai, valsts pārvaldes atalgojuma paaugstināšana kontekstā ar visām akūtajām valsts vajadzībām šajā situācijā nav diskutējama, uzsver deputāti.

Liepiņš vērš uzmanību uz to, ka budžetā nav atrasti līdzekļi medmāsu vai ugunsdzēsēju atalgojuma palielināšanai, līdz ar to runāt par atalgojuma celšanu valsts pārvaldē nav pamata.

Viņš arī atgādina par plānoto iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu no 2016. gada, kas tagad atcelta. "Politisko atbildību par nepildītajiem solījumiem neviena no valdošās koalīcijas partijām līdz šim nav uzņēmusies, sabiedrības uzticība valdošajai varai ir kritiski zema, un šādā situācijā paaugstināt valsts pārvaldē strādājošo, tostarp deputātu un ministru, algas ir vienkārši amorāli," uzsver Liepiņš.

LRA uzskata, ka, ņemot vērā nepietiekamo valsts ekonomikas izaugsmes tempu, kā arī valsts budžeta līdzekļu trūkumu daudzām politiskajām iniciatīvām, tostarp, valsts aizsardzībai, Latvijas kā Eiropas Savienības ārējās robežas aizsardzībai, ceļu infrastruktūras uzlabošanai un skolotāju algu reformai, valsts pārvaldes amatpersonu atalgojuma palielināšanai 2016. gadā nav nedz finansiāla, nedz morāli ētiska pamata.

LRA iniciētās izmaiņas likumā trešdien iesniegs Saeimas Prezidijam, lai tās tiktu iekļautas izskatīšanai tuvākajā Saeimas sēdē.

Jau vēstīts, ka, mainoties mēneša vidējās darba samaksas apmēram, Saeimas deputātiem atalgojums nākamgad pieaugs par 157 eiro, Ministru prezidentam un valsts kontrolierei mēnešalga pieaugs par 198 eiro, bet tiesībsargam - par 167 eiro.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz, ka premjeres mēnešalgu nosaka, aizpagājušā gada mēneša vidējās darba samaksas apmēram piemērojot koeficientu - 4,05, ministriem - 3,648, bet Saeimas deputātiem - 3,2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!