Foto: stock.xchng
Laboratoriski apstiprināta šosezon pirmā saslimšana ar gripu, informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Laboratoriskā izpēte liecina, ka slimību izraisījis gripas vīrusa A/H1N1 pandēmiskais celms, kas pagājušajā gadā izraisīja gripas epidēmiju Latvijā un citās pasaules valstīs. Saslimušais, visticamāk, inficējies, kontaktējoties ar slimnieku, kurš bija saslimis pēc atgriešanās no ārvalstīm.

LIC monitoringa rezultāti liecina, ka Latvijā pēdējo divu nedēļu laikā ambulatorajās iestādēs vērsušies divi pacienti ar gripas simptomiem - viens bērns un viens pieaugušais. Šie dati liecina par atsevišķiem gripas gadījumiem, kas ir raksturīgi šim gada periodam. Patlaban saslimstības līmenis ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām ir līdzīgs vidējiem reģistrētajiem rādītājiem iepriekšējo gadu laikā, norāda LIC.
Biežāk slimo bērni, īpaši vecuma grupā līdz četriem gadiem.

Ņemot vērā iepriekšējo gadu monitoringa datus, LIC prognozē, ka tuvākajās nedēļās Latvijā gripas aktivitāte pieaugs. Tomēr Ziemassvētku brīvlaiks skolās parasti samazina gripas izplatību, tādēļ epidēmiskais pacēlums, visticamāk, sagaidāms ne ātrāk kā nākamā gada janvārī.

Saskaņā ar starptautiskā gripas uzraudzības tīkla datiem Eiropas reģiona valstīs gripas izplatības intensitāte pašreiz tiek raksturota kā zema. Tomēr vairākas valstis ziņo par gripas aktivitātes pieaugumu, un pašreiz atsevišķi gripas gadījumi vai lokāla gripas izplatība ir novērota 20 valstīs. Izmeklējumu dati liecina, ka šajā sezonā Eiropas reģionā cirkulē gan A tipa gripas vīrusi - A/ H1N1, A/H3N2 -, gan arī B tipa gripas vīrusi, un tie atbilst pretgripas vakcīnā iekļautajiem vīrusu antigēniem.

Gripas profilaksei svarīgi stiprināt organisma aizsargspējas un stingri ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku, uzsver ārsti.
LIC norāda, ka vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses un tās izraisītu komplikāciju novēršanas veids. Īpaši nozīmīgi tas ir pacientiem ar hroniskām sirds un asinsvadu un plaušu slimībām, kā arī cukura diabēta slimniekiem.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, LIC epidemiologi iesaka bez īpašas vajadzības neapmeklēt slēgtas telpas, kur pulcējas daudz cilvēku, regulāri mazgāt rokas, īpaši pirms ēšanas, šķaudot vai klepojot aizsegt muti ar kabatas lakatiņu vai salveti un pēc tam to izmest. Ja nav kabatas lakatiņa, vienmēr mute un deguns šķaudot jāaizsedz ar apakšdelma mugurējo virsmu, nevis plaukstu. Ja cilvēks jūtas slims, jāpaliek mājās un jāsazinās ar ģimenes ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!