Foto: PantherMedia/Scanpix
Politiskie spēki, kas saskaņā ar aptauju datiem, visticamāk, iekļūs 11.Saeimā, uzskata, ka ir jāreformē ģimenes valsts pabalstu sistēma, tikai Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata, ka pabalstam jāpaliek esošajā apmērā.

Zatlera Reformu partijas (ZRP) premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs aģentūrai BNS apliecināja, ka noteikti ir jāveic reforma, jo astoņus latus visiem nevar uzskatīt par sociāli taisnīgu risinājumu.

"Mēs esam daudz diskutējuši par šo jautājumu – vai to var aizvietot ar kaut ko lielāku un noderīgāku ģimenei, vai novirzīt, pārdalīt šos pabalstus tiem, kam tiešām tie ir nepieciešami, nevis visiem," klāstīja Sprūdžs.

Viņaprāt, reformu var veikt "diezgan drīz", iespējams, jau nākamgad, taču tai nebūs fiskāla efekta.

"Esošā sistēma ir netaisnīga, ka ir cilvēki, kuriem šie astoņi lati neko nenozīmē, bet ir cilvēki, kuriem šie astoņi lati ir nozīmīgi, bet vēl nozīmīgāk būtu sešpadsmit latu.. Ir jāievieš progresivitāte un taisnīgums, kā visā mūsu nodokļu sistēmā," argumentēja ZRP pārstāvis.

Līdzīgs viedoklis ir arī "Vienotībai". Apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzskata, ka maksāt astoņus latus par bērnu katram ir absolūti nepareizi un, iespējams, vajadzētu pabalstu maksāt daudzbērnu ģimenēm, precīzām mērķgrupām.

"Ja mēs tagad aizbrauktu uz kādu pagastu un aprunātos vispār par atbalsta sistēmu kopā, jūs redzētu, cik cilvēki ir dusmīgi par to sociālo atbalstu un pabalstu sistēmu, kāda tā ir. Jo pašlaik veidojas situācija, ka viena liela ļaužu daļa nekad mūžā vairs strādāt netaisās," norādīja Zaķis.

Tāpat "Saskaņas centra" premjera amata kandidāts Rīgas mērs Nils Ušakovs pauda viedokli, ka reforma ir nepieciešama un pabalsts būtu jāpaaugstina ģimenēm, kurām ir trūcīgas personas statuss vai maznodrošinātas personas statuss, un tad jāvērtē, vai izmaksāt astoņus latus visiem pārējiem vai ne.

"Ir ģimenes, kam astoņi lati nav svarīgi, bet viņi tik un tā ir nodokļu maksātāji, viņi tos ir maksājuši, lai tos astoņus latus saņemtu. Runāt par to, ka kādam atņemt un citam iedot vairāk, pašreiz nebūtu korekti, ir jādomā par to, kā palielināt atbalstu tiem, kam tas ir nepieciešams visvairāk," uzsvēra Ušakovs.

Arī Nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš sacīja, ka būtu jāpārskata pabalstu sistēma, ieviešot principu, ka maksā tiem, kam tas nepieciešams visvairāk. "Valstij ir jāatbalsta ģimenes, tomēr astoņi lati nu nav pabalsts, būsim objektīvi," viņš atzina.

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aicināja šo jautājumu atstāt speciālistiem, taču, viņaprāt, pašreizējā sistēma nebūtu jāmaina. "Es piekristu, ka tas lai paliek, kāds tas ir," viņš teica.

Vienlaikus ZZS pārstāves Ilonas Jurševskas vadītā Labklājības ministrija izstrādājusi koncepciju par ģimenes valsts pabalsta reformu, piedāvājot līdz 2014.gadam nemainīt līdzšinējo sistēmu, bet pēc tam pabalstu diferencēt.

Jau vēstīts, ka pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas faktu" aptauja liecina, ka augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir SC un ZRP. Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl "Vienotība", Nacionālā apvienība un ZZS.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts.

Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!