Foto: F64
Līdz šim Latvijā vislielākās drošības naudas - no 100 000 latu līdz vienam miljonam latu - noteiktas dažādos nodarījumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij"), nodokļu izkrāpšanas shēmā iesaistītā metālapstrādes uzņēmuma "Dīlers" īpašniekam Denisam Zaicevam un naudas izspiešanā vainotajam uzņēmējam Raimondam Štālbergam, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Lielākā drošības nauda - viens miljons latu - 2006.gadā sākotnēji bija noteikta Lembergam, taču viņš prokuratūras lēmumu pārsūdzēja, un pēc tiesas lēmuma prokuratūra drošības naudu samazināja līdz 891 284 latiem. Arī tādu summu Lembergs uzskatīja par "neadekvāti augstu" un pārsūdzēja minēto lēmumu tiesā. Pēc tam prokuratūra šo drošības līdzekli atcēla un, ņemot vērā apsvērumus par iespēju bezgalīgi pārsūdzēt drošības naudas apjomu, lēma par nepieciešamību grozīt likumus.

Savukārt iespaidīgākās drošības naudas, pret kādām personas krimināllietās atbrīvotas no apcietinājuma, noteiktas viena no lielākajiem Latvijas metālapstrādes uzņēmumiem "Dīlers" īpašniekam Zaicevam - 200 000 latu - un uzņēmējam Štālbergam - 100 000 latu, kuram gan sākotnēji tiesa bija noteikusi 500 000 latu drošības naudu, bet vēlāk tās apmērs tika samazināts.

Apjomīgas drošības naudas 2011.gadā noteiktas arī patlaban no amata atstādinātajam par kukuļdošanu aizdomās turētajam Finanšu ministrijas ierēdnim Vladimiram Vaškevičam - 60 000 latu - un 2010.gadā tā dēvētajā "Latvenergo" amatpersonu lietā aizturētajam uzņēmuma prezidentam Kārlim Miķelsonam - 50 000 latu. Pret tikpat lielu drošības naudu kā Miķelsonam tiesa 2010.gadā no apcietinājuma atbrīvoja kukuļdošanā apsūdzēto bijušo Jūrmalas mēru Raimondu Munkevicu ("Jūrmala - mūsu mājas").

Pirms vairāk nekā desmit gadiem pret 50 000 latu drošības naudu tiesa bija lēmusi atbrīvot no apcietinājuma krāpšanā apsūdzēto Vjačeslavu Goilo un juridiskā biroja "Heidelberga" vadītāju Arni Nīcgali.

Kopā ar jau pieminēto Munkevicu kukuļošanas noziegumos apsūdzētais bijušais "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes loceklis Normunds Pīrants 2010.gadā no apcietinājuma tika atbrīvots pret 40 000 latu drošības naudu, bet "Latvenergo" amatpersonu lietā aizturēto bijušo uzņēmuma viceprezidentu Aigaru Meļko tiesa 2010.gadā no apcietinājuma atbrīvoja pret 25 000 latu drošības naudu. Šajā pašā lietā aizturētajam Andrejam Livanovičam tika noteikta drošības nauda 15 000 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!