Ventspils Augstskolas (VeA) rektore Gita Rēvalde, kuru trešdien augstskolas Satversmes sapulce atcēla no amata, šo lēmumu dēvē par absurdu un ir to apstrīdējusi Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), kā arī Izglītības valsts kvalitātes dienestā (IKVD).

Viņa IZM un IKVD iesniegusi apelāciju par nelikumīgu Satversmes sapulces organizēšanu, uzskatot, ka augstskolas Satversmes sapulcei nav dotas tiesības no amata atbrīvot rektoru. "Tā bija linča tiesa un viņi darbojas uz principu, kurā rektoram vienkārši jāizgriež rokas," sarunā ar "Delfi" sacīja Rēvalde.

"Tas viss sākās 23. aprīlī, kad es biju komandējumā Vācijā un Ventspils domes pārstāvji ieradās Senātā un praktiski sasauca Satversmes sapulces sēdi, prasīja nomainīt rektoru. Senāta priekšsēdētāja vietniece man vēlāk sarunā atzina, ka to visu darot Lembergs," atgādina Rēvalde.

"Delfi" jau rakstīja, ka, saasinoties domstarpībām starp Rēvaldi un Ventspils pilsētas domi, Aivars Lembergs brīdinājis - ja VeA neatradīs jaunu augstskolas vadītāju, tad var aizmirst par pašvaldības sniegtajām dotācijām. Šāds brīdinājums tika izteikts pērnā gada nogalē un arī pildīts, jo VeA pašvaldības dotācijas aizvien nav saņēmusi.

"Viņi pēkšņi izdomāja, ka, lai mani atlaistu, tomēr vajag arī auditu. Pat to viņi izdarīja pretlikumīgi, jo pats Senāts, neuzticoties man, uzņēmās iepirkuma komisijas lomu, kas nav viņu tiesībās. Mēģināja mani piespiest parakstīt rīkojumu par auditora firmu. Šo jautājumu par manu atbilstību vairs nevarot vilkt, uzskatīja Senāts, jo, saprotiet, jāatbild taču Ventspils pašvaldības priekšsēdētāja pasūtījumam," sacīja Rēvalde.

"Uz Satversmes sapulci mani pat neuzaicināja, darba kārtībā nebija iekļauts punkts pat atlaišanu. Piedāvāju ziņojumu par savu darbību sniegt septembrī, bet tam neviens vairs nepiekrita," sacīja Rēvalde, kura pati balsojumu par atlaišanu nesagaidīja, jo nolēma pamest sapulces telpas.

"Uz sapulci saaicināja kolēģus, kuri zaudēja darbu manis īstenoto reformu laikā, tāpat klātesoši bija arī kādi desmit domes pārstāvji," trešdienas notikumus skaidro Rēvalde.

Par Rēvaldes atcelšanu no amata nobalsoja 21 sapulces dalībnieks, pret balsoja seši.

Jau vēstīts, ka pašlaik nav juridiskas skaidrības par VeA Satversmes sapulces lēmuma stāšanos spēkā, jo nav zināms, kāda būs Ministru kabineta (MK) tālākā rīcība šajā jautājumā. Augstskolas Satversme paredz, ka rektoru atceļ no amata MK pēc Senāta vai Izglītības un IZM ierosinājuma, ja rektora darbībā konstatēti likumu vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) dekāns Māris Ēlerts sarunā ar portālu norādīja, ka jautājumam nevajadzētu būt strīdīgam.

"Augstskolu likuma 14. pants skaidri nosaka, ka rektoru ieceļ un atceļ ar Satversmes sapulces lēmumu, un likums ir augstākstāvošs par augstskolas iekšējiem normatīvajiem aktiem," sacīja Ēlerts.

Ar Augstskolu likumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!