Foto: DELFI

Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" lauzis līgumu ar Arodbiedrību koordinācijas centru, kas bija tā starpnieks sadarbībā ar arodbiedrību LABA, ceturtdien vēstī raidījums "LNT Ziņas".

Lielākā daļa no "Rīgas satiksmes" darbiniekiem ir šīs arodbiedrības biedri. Turpmāk "Rīgas satiksme" pati nodrošināšot saviem darbiniekiem visus tos labumus, kuru organizēšanai Arodbiedrību koordinācijas centram iepriekš tika pārskaitītas prāvas summas, skaidro raidījums, papildinot, ka, piemēram, 2015. gadā tas bijis gandrīz pusotrs miljons eiro.

"Ņemot vērā dažādus ieteikumus, apstākļus un arī mūsu iekšējo resursu pārvērtējumu, mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka šobrīd būtu pareizāk izdarīt tā, ka Arodbiedrību koordinācijas centru, visu to sadaļu pārņemt "Rīgas satiksmes" rīcībā un mēs paši turpmāk nodrošināsim tos visus labumus, kas attiecas uz darbiniekiem," raidījumam skaidrojis "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis.

Šomēnes "Rīgas satiksme" arī vairs nav pārskaitījusi biedru naudas arodbiedrībai LABA. Kā skaidroja tās vadītājs, līdz šim tas tika darīts uz koplīguma pamata, tāpēc tagadējā situācija arodbiedrību neapmierina. ""Rīgas satiksme" ir pārtraukusi daļēji izpildīt koplīgumu. Par to mums ir ierosināms kolektīvais tiesību strīds, un to mēs arī darīsim," savu nostāju paudis LABA valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis.

Pēc LABA datiem arodbiedrībā ir gandrīz visi "Rīgas satiksmes" darbinieki. Līdz šim biedri naudas par viņiem administrēja darba devējs, bet tagad nu tas būs jādara pašiem. Biedra nauda ir 1 % no bruto algas. Līdz šim tā tika centralizēti ieturēta no gandrīz 4000 "Rīgas satiksmes" darbinieku atalgojuma. Mēnesī tie ir ap 20 000 eiro. Zaudējot šos ienākumus, LABA acīmredzot radušās problēmas, min raidījums, skaidrojot, ka par to liecinot arī pie tās biroja durvīm parādījies uzraksts.

"Mums ir grūti tagad strādāt, jo mēs esam daļēji bloķēti, tāpēc mēs nedaudz pārkārtojamies un ir vajadzīgas pāris dienas, lai mēs reorganizētos," atzinis Gailis.

Raidījums atgādina, ka vēl pirms diviem gadiem pēc pārbaudes Valsts kontrole ieteica "Rīgas satiksmei" rūpīgi izvērtēt sadarbības nepieciešamību Arodbiedrību koordinācijas centru. Valsts kontrolē raidījumam skaidroja, ka tolaik tikušas veiktas vien formālas darbības ieteikuma izpildei. Proti, sagatavots pētījums, kurā tika pamatota "Rīgas satiksmes" un Arodbiedrību koordinācijas centra sadarbības nepieciešamība. Tagad tādas acīmredzot vairs nav.

Valsts kontrole arī ir ierosinājusi veikt grozījumus likumā, lai tai atļautu pārbaudīt pašvaldību uzņēmumu pārskaitījumus arodbiedrībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!