Foto: LETA

20.maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Rīgā akreditētajiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstniekiem. Tikšanās laikā, ko tradicionāli rīko ES Padomē prezidējošā valsts, kas šajā pusgadā ir Īrija, ārlietu ministrs ar vēstniekiem pārrunāja Latvijas ārpolitikas aktualitātes.

Tikšanās laikā tika pārrunāti aktuālie Austrumu partnerības jautājumi, gatavojoties Austrumu partnerības samitam, kas notiks Viļņā š.g. novembrī. E.Rinkēvičs norādīja, ka Latvija ir ieinteresēta, lai Viļņas samitā tiktu sasniegti labi rezultāti, jo Austrumu partnerība būs viena no Latvijas prioritātēm tās prezidentūras ES Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē. Tika pārrunāta attiecību attīstība ar Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Ministrs uzsvēra, ka visām iesaistītajām pusēm ir jāpieliek pūles, lai tiktu panākts progress attiecībā uz Asociācijas līgumu noslēgšanu. Tāpat ir svarīgi nodrošināt sadarbības iespējas visām partnervalstīm atbilstoši to vēlmēm un ambīcijām, tādēļ efektīvāk jāizmanto iespējas, ko sniedz diferenciācijas princips.

Ārlietu ministrs informēja vēstniekus par sadarbību ar Centrālāzijas valstīm, ar kurām Latvijai ir tradicionāli izveidojušās labas politiskās un ekonomiskās attiecības. Par to liecina arī aktīvā vizīšu apmaiņa: ārlietu ministrs Valsts prezidenta A.Bērziņa delegācijas sastāvā tikko kā apmeklēja Turkmenistānu, divpusējās vizītēs ministrs viesojās Uzbekistānā un Kazahstānā. Vizītes bija vērstas uz Latvijas un ES attiecību ar Centrālāzijas valstīm stiprināšanu. Tas ir nozīmīgi saistībā ar gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē, kurā liela vērība tiks pievērsta arī attiecību attīstībai ar Centrālāzijas reģionu.

Ministrs uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta attīstīt ekonomisko sadarbību ar Centrālāziju, lai tiktu nodrošināts reversais tranzīts, izvedot Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) kravas no Afganistānas, kā arī tiktu atbalstīti Latvijas centieni pārveidot līdz šim militārām vajadzībām izmantoto Ziemeļu sadales tīklu par komercpārvadājumu maršrutu. Tāpat ministrs norādīja uz to, ka Centrālāzijas reģiona valstīs ir vērojama liela interese par sadarbību izglītības jomā un iespējām iegūt augstāko izglītību Latvijā un citās ES valstīs.

Sarunā ar vēstniekiem ministrs norādīja uz Latvijas vēlmi kļūt par eirozonas dalībvalsti 2014.gadā un to lielo darbu, kas tiek veikts, lai šo mērķi sasniegtu. Tāpat Latvijas valdība aktīvi strādā, lai būtu to valstu starpā, kuras tiks uzaicinātas sākt iestāšanās sarunas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kad tiks pieņemts lēmums par šīs organizācijas paplašināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!