Foto: DELFI

Ir pilnīgs pamats augstākajai izglītībai un zinātnei prasīt papildu līdzekļus, Latvijas Zinātņu akadēmijas rudens pilnsapulcē sacīja profesore Baiba Rivža, noraidot pārmetumus par problēmām nekvalitatīvo augstākās izglītības programmu vērtējumā.

Viņa uzsvēra, ka lielāka finansējuma piešķiršanu var panākt tikai kopīgiem spēkiem.

"Ir stingrāk jāiestājas par finansējumu, tam ir pilnīgs pamats. To, ka augstākajā izglītībā ir vērojama kvalitāte, pierāda iepriekš veiktais izvērtējums," teica Rivža, atsaucoties uz Augstākās izglītības padomes (AIP) koordinēto studiju programmu izvērtējumu, kas izpelnījies pārmetumus no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM). Rivža bija šā projekta vadītāja.

Runājot par IZM pārmetumiem, ka, iespējams, daļa no studiju programmu izvērtējuma datiem ir viltoti, Rivža norādīja, ka ieguldītais darbs liecina par pretējo, turklāt AIP neesot bijušas nekādas iespējas ietekmēt ārvalstu ekspertu vērtējumu par studiju programmām.

Jau vēstīts, ka IZM pirms kāda laika nāca klajā ar alternatīvo studiju programmu izvērtējumu, kas balstīts uz iepriekš AIP koordinētā pētījuma datiem, un atklāja, ka nekvalitatīvu studiju programmu ir trīs reizes vairāk. Alternatīvā izvērtējuma rezultātus apšaubīja vairākas augstskolas un pieprasīja izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa demisiju.

Savukārt Ķīlis paziņoja, ka ir aizdomas, ka daļa no AIP koordinētā projekta rezultātiem varētu būt viltoti, tāpēc jāveic audits.

Paredzēts, ka auditors, par kura darbu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gatava tērēt līdz 20 tūkstošiem latu, AIP koordinēto studiju programmu izvērtējumu pētīs līdz nākamā gada janvāra vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!