Foto: F64

Esam izgāzušies ar personas sadarbības fakta ar PSRS izlūkdienestiem pierādīšanu tiesas ceļā, piektdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" atzīst viens no tā dēvēto čekas maisu izņēmējiem, daudzu likumu un likumdošanas priekšlikumu autors, bijušais Saeimas deputāts, advokāts Linards Muciņš.

„Ar šādu jautājumu pierādīšanu tiesas ceļā mēs esam izgāzušies, jo ļoti maz personu ir atzītas par čekas aģentiem. Tiesā darbība vai sadarbība ar izlūkdienestiem ir jāpierāda. Ne jau visi bijušie gāja tiesāties, un ne jau visi startēja amatos, kuros viņiem pēc likuma tas liegts. Ir cilvēki, kuri ir ilgstoši klusējuši, un tagad viņi uzpeld, kandidējot amatos. Neapšaubāmi, jautājumi rodas, un, ja man būtu teikšana, es liktu papētīt arī tos ordeņiem apkārtos vīrus, kuri 9. maijā dodas pie pieminekļa un saņem Krievijas pensijas. Liela daļa no viņiem nav cīnījušies Otrā pasaules kara frontē, bet gan sēdējuši frontes aizmugurē un sargājuši koncentrācijas nometnes ar sievietēm un bērniem, un šāvuši nepilngadīgajiem mugurā," laikrakstam atzinis Muciņš.

Viņš arī norāda, ka Saeimas deputātu kandidāti - PSRS un Krievijas izlūkdienestu darbinieki un līdzstrādnieki - jāatmasko vispirms viņu politiskajiem konkurentiem.

Bijušajiem vai esošajiem ārvalstu izlūkdienestu darbiniekiem likums liedz kandidēt un, ja rodas aizdomas par Saeimas vēlēšanu likuma pārkāpumu, Centrālajai Vēlēšanu komisijai (CVK) viņš jāsvītro no saraksta.

Ja CVK aizdomas par likuma pārkāpumiem nerodas, tad tādas var rasties citām personām. „Tad par šādām personām CVK ziņo politiskie konkurenti. Ja CVK saņem sūdzību par to vai citu kandidātu, tā nosūta saņemtās ziņas pārbaudīt kompetentiem orgāniem, kuriem ir savas metodes, kā šīs ziņas pārbaudīt," atzīmē Muciņš. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!