Foto: LETA

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) organizētā un vairāk nekā 102 000 pensionāru ar parakstiem prasītā pensiju indeksācija ir ļoti loģiska un uztverama nopietni, trešdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS).

LPF biedri trešdien dosies gājienā uz parlamentu, lai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) personīgi nodotu vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

"Tik liels skaits pensionāru, kuri parakstījuši Latvijas Pensionāru federācijas pieprasījumu, tas ir ļoti nopietni. (..) Manuprāt, šī prasība ir ļoti loģiska," pauda Barča.

Viņa uzsvēra - Labklājības ministrijas un Pensionāru federācijas informācija par nodokļu samaksu un iespējām atjaunot indeksāciju atšķiras, tāpēc deputāti, pirms vērtēt LPF prasību, lūgs precīzu informāciju Valsts kasei.

"Ja valdības vadītājs saka, ka mums ir sācies straujš uzrāviens, tad vienkāršais cilvēks (..) redz, ka liels uzrāviens ir apkurei un komunālajiem maksājumiem. Tepat sliekšņa priekšā ir ļoti liels uzrāviens elektrībai, kas tālāk ar gāzi un tā tālāk," situāciju raksturoja Barča. "Valsts kase saka, ka nav nekādas nebūšanas un satraukums par uzkrājumu sociālās apdrošināšanas iemaksām un par nodokļa pildīšanu. Labklājības ministrija runā mazliet citādi. Nonāks pieteikums Saeimā, protams, ka prasīsim ministrijai un Valsts kasei precīzus datus," sacīja Barča.

Jau ziņots, ka valsts pensiju indeksācija ir iesaldēta no 2009.gada un tādu to plānots atstāt līdz 2014.gada 1.janvārim. 2014.gadā plānots atsākt visu pensiju indeksāciju vienu reizi gadā - 1.oktobrī, ņemot vērā tikai patēriņa cenu (inflācijas) indeksu.

Februārī LPF dome nolēma negaidīt 2014.gada janvāri un vienojās sākt parakstu vākšanu par pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra. Ja pensiju indeksēšana nenotiks, pensionāri maijā Rīgā sola rīkot protesta akcijas.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar LPF žurnālistiem paziņoja, ka jautājumu par pensiju indeksēšanu jau šogad varētu pārskatīt pēc pirmā pusgada, kad būs redzams, kāda situācija ir sociālajā budžetā. Taču pensiju indeksēšana, ja tam būs līdzekļi, varētu notikt tikai ar noteikumu, ka indeksētas tiek mazās pensijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!