Foto: LETA
Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvie radiologi sadarbībā ar asinsvadu ķirurgiem veikuši sarežģītu operāciju pacientam ar organisma galvenā asinsvada - aortas - bojājumu, ievietojot tajā jaunākās paaudzes stenta protēzi un tādējādi izglābjot jaunā vīrieša dzīvību, informēja slimnīcā.

32 gadus vecais vīrietis bija cietis autoavārijā, gūstot dažādu orgānu bojājumus jeb politraumu. Pacientam bija arī krūšu aortas sienas plīsums ar asinsizplūdumu.

Vīrietim bija hipertensija un pastāvēja nopietns risks, ka paaugstinātais asinsspiediens aortā var radīt atkārtotu asiņošanu, kam būtu letālas sekas. Līdz ar to bija steidzami jāplāno operācija, vienlaikus ņemot vērā faktu, ka aortas bojājuma tuvumā atradās asinsvadi, kas atbild par galvas smadzeņu apasiņošanu.

Pieaicinot kolēģi no Kauņas slimnīcas, kurai ir uzkrāta lielāka pieredze šādu aortas traumu novēršanā, Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvie radiologi un asinsvadu ķirurgi pacientu operēja, ievietojot aortā jaunākās paaudzes stenta protēzi. Tā noslēdz aortas bojājumu un atjauno normālu tās darbību. Līdz ar to pacients, izrakstoties no slimnīcas, varēs turpināt normālu dzīvi.

Kā akcentē Rīgas Austrumu slimnīcas Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Rudņicka, invazīvā procedūra notika, pacientam atrodoties vispārējā narkozē, neizmantojot mākslīgās asinsrites sistēmu. Tas prasīja no mediķiem īpaši precīzu darbu, lai, ievadot stenta protēzi pulsējošā aortā, neskartu tos asinsvadus, kas atbild par galvas smadzeņu apasiņošanu. Invazīvā procedūra ir pacientam daudz saudzējošāka un mazāk riskanta nekā vaļēja operācija.

Operāciju veica dr. Svetlana Rudņicka un Asinsvadu ķirurģijas nodaļas ārsts Artūrs Ligers.

Pacients pēc operācijas atguvās Intensīvās terapijas klīnikā un tagad turpina ārstēšanos Asinsvadu ķirurģijas nodaļā. Ņemot vērā to, ka operācija bijusi veiksmīga un pacienta veselības stāvoklis ir labs, tuvāko dienu laikā viņš no slimnīcas tiks izrakstīts.

Rīgas Austrumu slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā. Tās sastāvā darbojas seši stacionāri: "Gaiļezers", "Latvijas Onkoloģijas centrs", "Linezers", "Biķernieki", "Latvijas Infektoloģijas centrs" un "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!