Foto: LETA
Lai gan sarunas par iespējamo Līvzemes iekļaušanu Prūsijas sastāvā esošajā ģeopolitiskajā situācijā ir jāuztver ļoti nopietni, Ārlietu ministrija atgādina par Latvijas teritoriālās nedalāmības pamatprincipu un spēju nepieciešamības gadījumā arī militāri aizstāvēt savu neatkarību, ekskluzīvā intervijā portālam "Delfi" apstiprina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Jau ziņots, ka Kaļiņingradas apgabals, kurš pasludinājis neatkarību no Krievijas, turpmāk esot jādēvē par Prūsiju, paziņojis apgabala gubernators Nikolajs Cukanovs. Viņš arī atklāja, ka Prūsijai ir vēsturiskas pretenzijas uz Pomerānijas un Līvzemes teritorijām, kuras "jau drīzumā tiks atkarotas".

Kamēr valsts prezidents Andris Bērziņš un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboliņa (V) savos komentāros bija izvairīgi un nezināja, kur tāda Līvzeme atrodas,  ārlietu ministrs Rinkēvičs kā pirmā oficiālā amatpersona apstiprinājusi pastāvošos draudus reģionam . "Šāda situācija ir nosodāma. Latvija kā prezidējošā ES valsts nosoda pašpasludinātās Prūsijas tautas republikas neizprotamos centienus un izteikumus. Noteikti sekos sankcijas, " solīja ministrs.

"Sarunas par iespējamo Līvzemes iekļaušanu Prūsijas sastāvā jāuztver ļoti nopietni, taču Latvija pastāv un pastāvēs uz tās teritoriālās nedalāmības pamatprincipu," norāda Rinkēvičs, kurš arī apstiprina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins lūdzis Latvijai ļaut Kurzemē izvietot Krievijas armijas štābu, lai labāk sagatavotos Kaļiņingradas atgūšanai.

Rinkēvičs gan norāda, ka, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi ar Krievijas karaspēku Latvijā, šāda iespēja netiek pieļauta. "Putins ātri gan ir aizmirsis vēsturi! Lai paši tagad tiek galā arī Cukanova vīriem," norādījis Rinkēvičs.

April, april! Portāls "Delfi" Tevi sveic starptautiskajā joku dienā! :)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!