Foto: DELFI

Saeima otrdien ārkārtas sēdē otrajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Satversmē – konstitūcijā paredzēts mainīt normu, kas regulē Satversmes tiesas tiesnešu ievēlēšanas kārtību, nosakot tiesneši ievēlami atklātā balsojumā.

Citas izmaiņas Satversmes tiesas tiesnešu ievēlēšanas kārtībā netiek plānotas. Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk konstitucionālās tiesas tiesneši būs ievēlami ar vismaz 51 Saeimas deputāta atbalstu.

Satversmes grozījumiem uz otro lasījumu nebija iesniegts neviens priekšlikums.

Saeimai vēl jālemj par Satversmes grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka šā gada sākumā Saeimas opozīcijā esošā "Saskaņas centra" (SC) frakcijas balsojums liedza pirmajā lasījumā pieņemt koalīcijas virzītos grozījumus Satversmē, kas paredz atklātu balsojumu par Valsts prezidentu un ST tiesnešiem.

Saeima jau pērn janvārī atbalstīja grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz teju visas valsts amatpersonas, tostarp Saeimas prezidija locekļus, tiesībsargu, valsts kontrolieri, tiesnešus, Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, ģenerālprokuroru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju, ievēlēt atklātos balsojumos.

Saskaņā ar spēkā esošo Satversmes regulējumu ST tiesneši ievēlami aizklāti.

Iepriekš nepieciešamība pilnībā atteikties no amatpersonu aizklātas ievēlēšanas bija pamatota ar to, ka vēlētājiem jābūt informētiem par viņu ievēlēto pārstāvju viedokli un rīcību, turklāt šai rīcībai jābūt pārbaudāmai.

Atklātie balsojumi uzliek deputātam atbildību par viņa vārdiem un pienākumu pamatot katru savu lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!