No nākamā gada 1.janvāra ar šaušanas instruktoru sertificēšanu nodarbosies Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izveidota komisija, otrdien nolēma valdība.

Šāds lēmums pieņemts, jo iepriekš ar to nodarbojies IZM padotībā esošais Nacionālais olimpiskais sporta metodiskais centrs (NOSMC), kuru valdība novembra beigās nolēma likvidēt.

Rīkojumā par NOSMC likvidāciju šaušanas instruktoru sertificēšanu plānots nodot Latvijas Sporta federāciju padomei, taču līdz tam ar to jānodarbojas ministrijai.

Savukārt IZM pārraudzībā esošais Izglītības kvalitātes valsts dienests no NOSMC pārņems sporta speciālistu un sporta izglītības iestāžu darba uzraudzības funkciju.

24.novembrī valdība atbalstīja IZM padotībā aģentūru statusā esošo valsts sporta skolu likvidāciju, atsevišķas funkcijas nododot Murjāņu sporta ģimnāzijai un Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD).

Saskaņā ar valdības lēmumu līdz šī gada decembrim tiks likvidētas valsts aģentūras "Jaunatnes Basketbola metodiskais centrs", "Latvijas Šķēpa mešanas metodiskais centrs", "Kalnu slēpošanas sporta centrs", "Hokeja un slidošanas sporta skola" un "Lietišķo sporta veidu centrs "Kleisti"".

Tāpat šajā termiņā jāveic valsts aģentūru "Specializētā airēšanas sporta skola" un "Latvijas bērnu un jaunatnes kamaniņu sporta skola" likvidācija, pievienojot tās IZM padotībā esošajai Murjāņu sporta ģimnāzijai, kurai sadarbībā ar ministriju būs jānodrošina minēto skolu audzēkņiem iespēja turpināt profesionālās ievirzes sporta izglītības apguvi savā sporta veidā.

Bet atsevišķi valsts aģentūras "Nacionālais olimpiskais sporta metodiskais centrs" (NOSMC) pārvaldes uzdevumi tiks uzticēti IKVD.

Lai nodrošinātu to, ka likvidēto skolu audzēkņiem būtu iespējams turpināt treniņu darbu attiecīgajā sporta veidā, IZM turpmāk slēgs trīspusējus līgumus ar Latvijas Sporta federāciju padomi un attiecīgā sporta veida federāciju, kurā federācijām tiks noteikts par pienākumu, izvērtējot minētajās aģentūrās strādājošo sporta speciālistu līdzšinējo darbu, kā arī dažādus lietderības apsvērumus, piedāvāt speciālistiem turpināt darba tiesiskās attiecības, paredzot tam noteiktu dotāciju no valsts budžeta līdzekļiem.

Savukārt pati IZM no 1.janvāra apkopos un analizēs informāciju par sporta izglītības iestāžu licencēto programmu īstenošanas plāna izpildi, grupu noslogotību, dalību sacensībās, sasniegumiem un materiāltehnisko nodrošinājumu, kā arī citu veidu statistiku un informāciju sporta jomā, savukārt sporta speciālistu un sporta izglītības iestāžu darbu uzraudzīs IKVD. Attiecīgi abas iestādes pārņems NOSMV tiesības, saistības, mantu, lietvedību un arhīvu.

Bet par Specializētās airēšanas sporta skolas un Latvijas bērnu un jaunatnes kamaniņu sporta skolas tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas, lietvedības un arhīva pārņēmēju noteikta Murjāņu sporta ģimnāzija, kura pārņems arī lietišķo sporta veidu centra "Kleisti" bilancē esamo valsts kustamo mantu - zirgus.

Taču "Kleistu" nekustamais īpašums - zemes vienības, kā arī trīspadsmit būves - tiks nodots IZM valdījumā. Tāpat valdība noteica, ka līdz 22.janvārim Ministru kabinetā iespējams iesniegt rīkojuma projektus par likvidējamo valsts aģentūru bilancē esošās valsts kustamās mantas nodošanu bez atlīdzības sporta federāciju īpašumā, ja manta nepieciešama noteiktu aģentūru līdzšinējo funkciju nodrošināšanai.

Ministrija ziņo, ka šobrīd nekustamo īpašumu Kleistu ielā 75, Rīgā, un Vikingu ielā 6, Jūrmalā, plānots nodot lietojumā Murjāņu sporta ģimnāzijai, savukārt nekustamo īpašumu Rīgā, Pāvu ielā 14, plānots nodot apsaimniekošanā ministrijas kontrolētajai kapitālsabiedrībai - SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" - vai Murjāņu sporta ģimnāzijai.

Rīkojuma projekts arī paredz, ka ar valsts aģentūru reorganizāciju saistītie izdevumi tiks segti no attiecīgajai valsts aģentūrai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Ņemot vērā to, ka aģentūru likvidācija plānota līdz 31.decembrim un šobrīd valsts aģentūru rīcībā nav pietiekamu finanšu līdzekļu, lai varētu segt visus ar to saistītos izdevumus, minētais jautājums skatāms kontekstā arī ar jautājumu par nepieciešamo papildus līdzekļu piešķiršanu attiecīgajām valsts aģentūrām no Finanšu ministrijas (FM) valsts pamatbudžeta apakšprogrammā esošajiem līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Minētais jautājums izskatīšanai Ministru kabinetā tiks virzīts pēc detalizētu aprēķinu veikšanas un jautājuma saskaņošanas ar FM.

Aģentūru likvidācija jāpabeidz līdz 31.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!