Foto: DELFI
Trešdien Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē notikusi kaujas gatavības pārbaude, kurā brigādes apakšvienības veic taktisko maršu, lai pārbaudītu vienību gatavību izvērsties un spēju veikt noteiktos valsts aizsardzības uzdevumus, portālu "Delfi" informē Aizsardzības ministrijā.

Uz kaujas gatavības pārbaudi atsaukti arī brigādes karavīri, kuri šobrīd atrodas atvaļinājumā. Kaujas gatavības pārbaudē piedalās arī 1. mehanizētā kājnieku bataljona 2. kājnieku rota, kas no šā gada 1. janvāra līdz 31. decembrim ir Sevišķi ātras reaģēšanas vienības kaujas grupas sastāvā, esot gatavībā īsā laikā doties uz krīzes vietu, ja tiek pieņemts lēmums par kaujas grupas iesaisti.

Kaujas gatavības pārbaudes bruņoto spēku vienībās notiek regulāri, skaidro AM. Saņemot bruņoto spēku komandiera pavēli par kaujas gatavības pārbaudi, vienībai noteiktā laikā un pilnā apbruņojumā jāizvēršas un jāieņem pozīcijas noteiktā rajonā ārpus to pastāvīgajiem izvietojumiem. Kaujas gatavības pārbaudes uzdevums ir pārbaudīt un vingrināt ne tikai vienības vadības iemaņas saņemt un dot pavēli, vadīt operāciju un koordinēt uzdevuma izpildi, bet arī pārbaudīt un vingrināt tās apakšvienību spējas veikt izvirzīšanos, izvēršanos un uzdevuma izpildi. Savukārt taktiskā marša uzdevums ir noteikt apvidus piemērotību taktiskajām mācībām dažāda lieluma un specializācijas vienībām, kā arī pārbaudīt radio sakaru darbību starp bruņoto spēku taktiskā un operacionālā līmeņa vienībām.

Par Sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidi dalībvalstis vienojās NATO samitā Velsā 2014. gadā, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem. Vienība ir alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām.

Sevišķi ātro reaģēšanas vienību iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm. Lielbritānija ir šīs vienības vadošā valsts 2017. gadā.

Latvijas rota tika sertificēta dalībai Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības kaujas grupā mācību "Sudraba Bulta" laikā 2016. gada oktobrī un dežūras laikā atrodas Lielbritānijas 3. divīzijas 20. brigādes Grenadieru bataljona pakļautībā.

AM atgādina, ka NBS jūlijā intensīvi turpinās vasaras mācības, kuru laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lido militārās lidmašīnas un helikopteri.

Bruņotie spēki aicina ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. Iespēju robežās operatīvā informācija ir pieejama bruņoto spēku "Twitter" profilā @Latvijas_armija.

Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!