Foto: virsseržants Gatis Indrēvics, seržants Ēriks Kukutis

Latvijas armija no Austrijas iegādāsies 47 pašgājējhaubices, ceturtdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Līgums parakstīts aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Maltā. Pēc Bergmaņa teiktā, līgums paredz gan pašgājējhaubiču, gan munīcijas un mīnmetēju iegādi.

Konkrētu līguma summu ministrs neatklāja, taču uzsvēra, ka nosacījumi bijuši izdevīgi. "Tā nav jauna tehnika," piebilda Bergmanis.

Plānots, ka pirmās apmācības mašīnas Latvijā varētu parādīties šā gada rudenī. "Tas ir pirmais solis plašākā sadarbībā ar Austriju," minēja Bergmanis, skaidrojot, ka Latvijai būs nepieciešama Austrijas palīdzība karavīru apmācībā utt.

Iepriekš izskanējis, ka vienas pašgājējhaubices cena ir 60-140 tūkstoši eiro.

Aizsardzības ministrijā informēja, ka haubices iegādātas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās.

Haubices, ko iegādāsies Latvija, no 2003. gada līdz 2007. gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.


Jau vēstīts, ka pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku arsenālā. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometri. Haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!