Foto: LETA
Partiju reitingu līderi neatbalsta nepilsoņu tiesības vēlēt pašvaldības, savukārt "Saskaņas centrs" (SC) ir gatavs nevirzīt šo ieceri, ja partijas, kas veido valdību, vienojas par tā dēvēto vēstures moratoriju.

Par to liecina politisko spēku pārstāvju teiktais.

SC premjera amata kandidāts Rīgas mērs Nils Ušakovs pauda atbalstu nepilsoņu vēlēšanu tiesībām. Taču, ja ar potenciālajiem koalīcijas partneriem tiks panākta vienošanās turpmākos trīs gadus nevirzīt likumdošanas iniciatīvas, kas saistītas ar vēsturi un nacionālajiem jautājumiem, SC ir gatavs "nepacelt" šo ieceri moratorija ietvaros.

"Ja ir moratorijs, tad no visām pusēm," norādīja Ušakovs.

Nepilsoņu vēlēšanu tiesības neatbalsta pārējās partijas, kas atbilstoši aptauju datiem iekļūs 11.Saeimā, – Zatlera Reformu partija (ZRP), "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK".

ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs, aģentūrai BNS paužot partijas viedokli, norādīja, ka ceļš uz politisko līdzdalību arī pašvaldību vēlēšanās ir caur nepilsoņu naturalizāciju.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uzskata, ka šādu tiesību piešķiršana nepilsoņiem būtu nepareizs signāls sabiedrībai, turklāt nepilsoņiem ir ļoti plašas iespējas integrēties Latvijas sabiedrībā.

Tāpat Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš uzsvēra, ka Latvijā ir kārtība, kādā nepilsonis var kļūt par Latvijas pilsoni.

"Jebkurš, kurš vēlas dzīvot šajā valstī, ciena valsts valodu, vēsturi, likumus, var naturalizācijas kārtībā iegūt pilsonību, attiecīgi piedaloties pašvaldību, Saeimas vēlēšanās un baudot visus pilsoņu pienākumus. Apvienība uzskata, ka saikne starp valsti un pilsoni nevar veidoties citādi," sacīja Bērziņš.

Arī ZZS neatbalsta vēlēšanu tiesības nepilsoņiem, apliecināja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Jau vēstīts, ka pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas faktu" aptauja liecina, ka augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir SC un ZRP. Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl "Vienotība", Nacionālā apvienība un ZZS.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts.

Ārkārtas Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!