Foto: Itar-Tass/Scanpix
No nākamā gada 1. septembra zemāko pedagogu mēnešalgas likmi plānots palielināt no 280 latiem līdz 310 latiem jeb 3,69 latiem par darba stundu.

To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas iecerētās izmaiņas pedagogu atalgojuma sistēmā, kas tapušas, pamatojoties uz ministrijas un Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības un Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas parakstīto sadarbības memorandu.

Valdība otrdien atbalstīja ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par pedagogu atalgojuma un profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sasaistes programmu, taču par programmas ieviešanai nepieciešamā finansējuma piešķiršanu valdība lems vasarā, vētot 2014. gada budžeta prioritātes.

Izglītības un zinātnes ministrija lēš, ka skolotāju zemākās mēnešalgas likmes palielināšanai un citiem ar programmas ieviešanu saistītiem pasākumiem nākamgad nepieciešams papildu finansējums 9,9 miljonu latu apmērā. 2015. un 2016. gadā nepieciešamā papildu finansējuma apmērs ir ievērojami lielāks – aiznākamgad budžetā palielināto skolotāju algu izmaksai nepieciešami jau 45,4 miljoni latu, bet 2016. gadā – jau teju 100 miljoni latu.

Skolotāju algu sistēmas reformu, kuras mērķis ir izlīdzināt pārmērīgo diferenciāciju starp zemāko un augstāko samaksu par likmi novados un lielajās pilsētās, iecerēts uzsākt jau šogad. Patlaban zemākā darba samaksa par likmi ir 287, 69 lati, bet augstākā – 432, 41 lats.

Vispirms ministrija plāno pārskatīt koeficientus, kurus pašlaik, ņemot vērā skolēnu skaitu, mācību programmu un citus faktorus, piemēro algu aprēķināšanai. Ministrija plāno uzsākt sistēmas vienkāršošanu.

Pēc tam plānots pakāpeniski palielināt skolotāju algas, sasaistot atalgojuma apmēru ar profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmu, tas ir, iegūto kvalitātes pakāpi. Pašlaik pedagogiem pēc IZM noteiktās novērtēšanas sistēmas piešķir pakāpes no 1 līdz 5. Pirmā – zemākā - pakāpe paredz, ka pedagogi apgūst uzskatāmus faktus, darbojas saskaņā ar noteikumiem atbilstoši standartsituācijām. Savukārt augstākā – piektā pakāpe paredz, ka pedagogs darbojas radoši gan standarta, gan it īpaši nestandarta situācijas, balstoties uz profesionālo pieredzi un sistemātisku zināšanu papildināšanu.

Patlaban piemaksas jau saņem 4. un 5. kvalitātes pakāpi ieguvušie pedagogi, bet no šī gada 1. septembra 8% liela piemaksa plānota arī 3.kvalitātes pakāpi ieguvušajiem skolotājiem. 4. un 5. kvalitātes pakāpi ieguvušie pedagogi saņems attiecīgi 10% un 12% lielu piemaksu.

No nākamā gada 1. septembra šīs piemaksas plānots palielināt līdz 10% 3. kvalitātes pakāpi ieguvušajiem pedagogiem, līdz 12% - 4. kvalitātes pakāpi ieguvušajiem pedagogiem. 5. kvalifikācijas pakāpi ieguvušie skolotāji no nākamā gada 1. septembra varētu saņemt 14% lielu piemaksu.

No 2015. gada šīs piemaksas plānots palielināt vēl par diviem procentpunktiem, kā arī ieviest 10% lielu piemaksu 2. kvalitātes pakāpi ieguvušajiem skolotājiem.

Tāpat Izglītības un zinātnes ministrijas pieteiktā skolotāju algu sistēmas reforma paredz pāriet uz 40 stundu darba nedēļu. Arī tas veicinātu skolotāju algu pieaugumu, jo skolotājiem tiktu noteikta papildu samaksa par ārpus mācību stundu darba laiku izglītības iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!