Foto: LETA
Pēdējās dienās publiski aizvien biežāk par oligarhu dēvētais Saeimas opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers (PLL) Saeimā debatēs par nākamā prezidenta vēlēšanām pārmeta valdošās koalīcijas apvienībai "Vienotība" liekulību un dubulto morāli, bet pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru aicināja neticēt "Vienotībai" un dibināt partiju, lai "Vienotība" "no šejienes pazustu".

Šlesres uzrunā parlamentam klāstīja, ka viņam nebija bažu par izmeklētāju plānoto kratīšanu viņa dzīvesvietā, kuras aizliegums ar Saeimas balsu vairākumu kļuva par iemeslu Zatlera lēmumam rosināt Saeimas atlaišanu. Šlesers atgādināja, ka jau pirms nedēļas, kad Saeima lēma par atļauju kratīšanai, viņš to saistīja ar politiskajiem procesiem.

"Un man bija taisnība, tas visciešākā veidā ietekmēja politiku. [..] Saeima jau faktiski atlaista," sacīja Šlesers.

Viņš sprieda,, ka tie paši cilvēki no "Vienotības", kuri pirms četriem gadiem asi iebilda pret Zatlera ievēlēšanu un kritizēja toreizējo koalīciju – Tautas partiju, Zaļo un Zemnieku savienību un LPP/LC – par izraudzīto prezidenta amata kandidātu, tie paši cilvēki, kas sauca Zatleru visādiem vārdiem un ķengāja, tagad ir lielākie kaismīgākie atbalstītāji".

Viņš jautāja, vai "Vienotība" tagad nedemonstrē dubultmorāli, jo tā divus gadus strādāja valdībā ar ZZS, kurā ietilpst arī par oligarhu dēvētā Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītā partija. Šo divu gadu laikā ZZS un Lembergs "Vienotībai" netraucēja, bet "tagad pēkšņi traucē".

Šlesers arī aicināja Zatleru neticēt "Vienotības" liekulībai un "nekādā gadījumā neuzķerties uz šī āķa", jo "Vienotība" tagad gribot viņu "celt saulītē" un labi izskatīties savu vēlētāju acīs. Tā vietā Zatleram jādibina viena kārtīga partija, aicinot nevis politiķus, bet profesionāļus,

"Vajadzētu izveidot partiju, [..] lai beidzot šī "Vienotība" pazustu no šejienes," sacīja Šlesers.


Jau ziņots, ka ceturtdien jau no rīta pie Saeimas ēkas pulcējās cilvēki, no kuriem daži pauda atbalsta pašreizēja prezidentam Valdim Zatleram, bet liela daļa aicināja atlaist Saeimu. Akcijas organizētāji, sabiedrības par atklātību "Delna" atnākušajiem dalīja sarkanas kartītes, kuru parādīšana futbolā nozīmē noraidīšanu no laukumu.

Ceturtdien pie Saeimas pieteiktas divas akcijas – "Delna" aicināja uz piketu pret abiem prezidenta amata kandidātiem. Savukārt biedrība "Progresīvie", atbalstot "Delnas" protesta akciju, aicina paust protestu, lai nepieļautu, ka diskreditētais parlaments par Valsts prezidentu ievēl oligarhu izvēlētu personu.

Saeima ceturtdien balsos par nākamo Valsts prezidentu. Uz šo amatu pretendē Zatlers un piecu Zaļo un Zemnieku savienības deputātu izvirzītais deputāts Andris Bērziņš.

Līdz šim nevienam prezidenta amata kandidātam nav apsolīts Saeimā pārstāvēto politisko spēku vairākuma atbalsts. "Vienotība" solīja atbalstīt Zatleru, tāpat par pašreizējo prezidentu sola balsot "VL-TB/LNNK". Tas dotu Zatleram 40 balsi, bet ievēlēšanai nepieciešama 51 balss.

Tautas partija, kuras Saeimas deputāti kopā ar pārējo apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakciju vēl pirms neilga laika izvirzīja Valsts prezidentu Valdi Zatleru uz otro termiņu, pēc viņa lēmuma rosināt Saeimas atlaišanu, vienbalsīgi nolēmusi neatbalstīt Zatlera kandidatūru. PLL būs brīvais balsojums.

Arī ZZS jau paziņoja, ka frakcijai būs brīvais balsojums, tāpat par vienotu rīcību neizšķīrās arī opozīcijā esošais "Saskaņas Centrs", turklāt SC deputāti savu balsojumu sabiedrībai neatklās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!