Foto: Anete Zatirka
Piektdienas vakarā tika atzīmēta Latvijas Studentu apvienības (LSA) gada balvu pasniegšana ceremonija, kurā tika noteikti Latvijas studentu pārstāvniecības spilgtākie cilvēki un nozīmīgākie notikumi. Tostarp par gada ķezu tika atzīti Saeimas deputāta Inta Dāldera (V) centieni grozīt Augstskolu likumu, portālu "Delfi" informēja LSA preses pārstāvis Kristaps Osis.

Gada ķezas titulu izpelnījās Saeimas deputāts Ints Dālderis un viņa iesniegtie ierosinājumi Augstskolu likumam. Uz 2. Saeimas lasījumu no Dāldera kopumā tika iesniegtie 83 labojumi. Kā stāsta Osis, diemžēl pats balvas saņēmējs neesot pagodinājis LSA gada balvas ceremoniju ar savu ierašanos, tādēļ to viņa vietā saņēmis Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS), kurš solījis balvu nodot tās īstajam īpašniekam.

Dālderis nominācijai tika pieteikts ar tekstu, kurā tiek apšaubīta viņa priekšlikumu atbilstība augstākās izglītības izaugsmei.

"Grozījumi likumos nav nekas jauns, dažkārt izmaiņas ir ļoti nepieciešamas un atbalstāmas, tomēr gada ķeza to pārspēj. Ints Dālderis, kurš iesniedza 83 labojumus Augstskolu likumam uz 2. Saeimas lasījumu, pavisam noteikti pārsteidza un brīžiem pat uzjautrināja. Kurš no ierosinājumiem varētu būt jūsu favorīts? Visu koledžu pievienošana universitātēm? Filiāļu slēgšana? Varbūt Senāta funkciju samazināšana, atstājot tā pārraudzībā tikai akadēmiskus jautājumus?"

Kopumā pasākuma laikā tika pasniegtas balvas 14 nominācijās, kuras izvērtēja studenti, LSA vecbiedri, studējošo pašpārvaldes un ārējo ekspertu komisija.

Svinīgo ceremoniju ar uzrunu atklāja LSA prezidente Ilva Grigorjeva, kā arī izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. Ministrei tika lūgts pasniegt balvu arī gada studentam, kuru ieguva Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes (LU DF) 2.kursa students Austris Cīrulnieks, kurš 2015.gadā ieguvis arī Kristapa Morberga izcilības stipendiju. Par gada studējošo pašpārvaldi atzīta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Studējošo pašpārvalde.

Arī par 2015. gada jauno zinātnieku tika atzīts LU DF students Jevgēnijs Vihrovs, kurš studē doktorantūras programmā. Viņš 2015. gadā absolvējis maģistra studijas ar izcilību, bet 2014. gadā ieguvis 45. vietu Pasaules studentu programmēšanas komandu sacensību finālā. Paralēli pētnieciskam darbam un studijām, Jevgēnijs Vihrovs vada Latvijas izlases sagatavošanās starptautiskajām matemātikas un informātikas olimpiādēm.

Gada iedvesmas stāsta balvu ieguvis Atis Sīlis no RISEBA, kurš, kā stāsta Osis, ir ne vien sekmīgs studijās visu četru gadu garumā, bet spējis apvienot mācības dienas nodaļā un kļūt par vairākkārtēju Rīgas, Latvijas un pasaules čempionu galda hokejā.

Vērtējot studentu sniegumu LSA pārvaldes institūcijās, par LSA gada domnieku tika atzīta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studente Marta Megne, par LSA gada vecbiedru – Undija Ancēna, gada aktīvists – Matīss Apinis (RSU), bet gada izaugsmes balvu ieguva Jānis Bērziņš no Rīgas Aeronavigācijas Institūta, kuram balvu pasniedza Vucāns. Par gada studentu atbalstītāju atzīta AS "Swedbank", kura vienmēr atbalstījusi studentus un devusi iespēju attīstīties.

Gada ieguldījumu akadēmiskās dzīves veicināšanā ieguvusi RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultāte, kurā atrodas AS "Latvenergo" Radošā laboratorija. "Šī laboratorija veicina inovāciju attīstību un zinātnisko pētniecību ne tikai Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes studentu vidū, bet gan visu RTU studentu un skolēnu vidū," skaidro Osis.

Balvu par gada ieguldījumu sociālas dzīves veicināšanā ieguva LSA darbs pie studiju un studējošo kredītiem, kura rezultātā Ministru kabineta (MK) izskatīšanai tika iesniegti priekšlikumi par to, lai studentiem nebūtu jāmeklē papildus galvotājs. Decembrī MK apstiprināja grozījumus, ļaujot personām ar I vai II grupas invaliditāti saņemt studiju un/vai studējošā kredītu ar valsts galvojumu.

Augstākās izglītības kvalitātes aģentūras (AIKA) izveide saņēma balvu nominācijā "Studentu lieta – taisna un cieta!" AIKA izveide ir pirmais solis ne tikai Latvijas augstākās izglītības grādu atzīšanā ārzemēs, bet arī augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas sistēmas kopējā uzlabošanā. Par gada projektu tika atzīta Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas organizētā "Kadetu taka 2015". Šis projekts tiek rīkots jau otro gadu, ar mērķi civilo augstskolu studentiem dot iespēju redzēt, saprast un piedzīvot to, '"kā ir būt karavīram".

LSA pārstāv Latvijā studējošo intereses nacionālā un starptautiskā mērogā. LSA loma ir atrunāta Augstskolu likumā. Organizācija ir Eiropas Studentu apvienības (ESU) biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!