Foto: Shutterstock
Ar nolūku veicināt enerģijas taupību, Eiropas Komisija (EK) nolēmusi liegt tirgot jaudīgus putekļusūcējus, piektdien vēsta Latvijas Radio.

Eiropas Savienībā (ES) maksimālā pieļaujamā jauda no jauna ražotājiem putekļusūcējiem no šī gada 1.septembra ir 1600 vati, taču ar 2017.gada šo apjomu ir plānots samazināt gandrīz divkārt - līdz 900 vatiem, vēsta radio. Vidējā pārdotā putekļusūcēja jauda Eiropas tirgū ir, aptuveni, 1800 vati.

EK gan norādījusi, ka maksimālā patērētā elektriskā jauda nav jāuzskata par līdzvērtīgu rādītāju putekļusūcēja efektivitātei. Tiks ieviestas arī prasības putekļusūcēju efektivitātei, darbības trokšņa maksimālajam līmenim, kā arī putekļusūcēja izplūdes gaisa kvalitātei, kas ir īpaši nozīmīgs tiem cilvēkiem, kuri sirgst ar astmu, ziņo radio.

EK lēš, ka atteikšanās no jaudīgākiem putekļusūcējiem jau 2020.gadā varētu samazināt elektroenerģijas patēriņu Eiropas Savienībā par aptuveni 18 teravatstundām. Radio norāda, ka tas ir gandrīz 2,5 reizes vairāk, nekā visa Latvija patērē viena gada laikā.

Radio arī atgādina, ka ES iepriekš lēma kvēlspuldzes aizstāt ar tā sauktajām ekonomiskajām spuldzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!