Foto: F64
Tiesībsargs Juris jansons atkārtoti nosūtījis valdībai vēstuli, norādot, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) vēl joprojām nelikumīgi iekasē no iedzīvotājiem ienākumu nodokli (IIN) par nekustamo īpašumu atsavināšanu, kuri ir bijuši personas īpašumā vairāk nekā 12 mēnešu, un iesaka Finanšu ministrijai (FM) nekavējoties rīkoties, lai pārtrauktu šo rīcību, kas "rupji pārkāpj ar Satversmi garantētās cilvēka pamattiesības un grauj Latvijas kā tiesiskas valsts prestižu".

Tiesībsarga vēstulē, ko otrdien izskatīs Ministru Kabinetā, kā nepārliecinoši noraidīti valdības argumenti, lai attaisnotu VID rīcību.

Tiesībsargs informē valdību, ka vēl joprojām saņem sūdzības par VID iestāžu darbībām, piespiedu kārtā iekasējot ienākuma nodokli, nokavējuma naudas un soda naudu no ienākuma par nekustamo īpašumu atsavināšanu, kuri ir bijuši personas īpašumā vairāk nekā 12 mēnešu. Tas tiek darīts, neskatoties uz apstākli, ka šo ienākumu gūšanas periodā likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" attiecīgais punkts to aplikšanu ar nodokli neparedzēja.

Tiesībsargs norāda, ka valdības martā sagatvotajā vēstulē paustais "Ministru Kabineta pretrunīgais viedoklis nenodrošina likumības ievērošanu valsts iestāžu darbā". "Gluži otrādi – Ministru Kabineta locekļi, no vienas puses, atzīst, ka grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir attiecināmi uz nekustamā īpašuma pārdošanas ienākumu, kas gūts, sākot ar 2010.gada 1.janvāri, bet, no otras puses, tai pat laikā akceptē Valsts ieņēmumu dienesta prettiesiskus lēmumus, ar kuriem ar atpakaļejošu datumu tiek uzlikts par pienākumu samaksāt IIN no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākumiem, kas gūti pirms 2010.gada 1.janvāra," norādīts vēstulē.

Valdības argumentu, ka Finanšu ministrijai nav tiesību atcelt VID lēmumus, jo tā "nav augstākā iestāde attiecībā uz rīcību ar VID administratīvajiem aktiem" Tiesībsargs noraida, norādot, ka "Ministru Kabineta locekļiem, tai skaitā Finanšu ministrijai, ir jāpārzina ne tikai likumā [..] paredzētā nodokļu administrācijas autonomija, bet arī tas, ka nodokļu administrācijai nav tiesību iekasēt neesošu nodokļus, bezatbildīgi gaidot, kad tiesa pēdējā instancē prettiesisko lēmumu atcels un personai radīsies tiesība pieprasīt zaudējumu kompensāciju, tai skaitā vēršoties Eiropas Cilvēktiesību tiesā ar prasību pret valsti".

Tiesībsargs norāda, ka par šo jautājumu jau ir lēmis Augstākās tiesas Senāts, atzīstot VID rīcību par prettiesisku, un uzsver, ka "likumdevējs, uzticot nodokļu administrācijai iekasēt nodokļus, nebija paredzējis, ka tā iekasēs pašas izdomātus nodokļus, praktiski rīkojoties patvaļīgi un prettiesiski". " Uzskatu, ka šādas darbības aizstāvēšana un nepārtraukšana, meklējot savas nespējas vai nevarības pamatojumu struktūrvienību hierarhiskajā kārtībā, ir rīcība, kas grauj valsts tiesisko pamatu," norāda Tiesībsargs.

"Ja valdības nostāja ir saistīta ar īslaicīgu mērķi iekasēt budžetā pēc iespējas lielāku nodokļu summu, neskatoties uz šī mērķa sasniegšanai izmantotiem pretlikumīgiem līdzekļiem, tad šāda veida darbība ir vērsta uz pretēju rezultātu, jo nodokļu maksātājiem nepamatoti atņemtie naudas līdzekļi, īpašumi, zaudējumi un morālā kaitējuma kompensācija būs jāatlīdzina no budžeta līdzekļiem daudz lielākā apmērā nekā saņemtie," brīdina Tiesībsargs.

Jau ziņots, ka šā gada februārī Tiesībsargs pēc vairāku personu sūdzību izskatīšanas secināja, ka VID pārkāpis tiesiskās paļāvības principu un veic likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" neparedzēta nodokļa iekasēšanu. Pērn no vairākām personām Tiesībsarga birojā tika saņemtas sūdzības par VID iestāžu darbībām, piespiedu kārtā iekasējot ienākuma nodokli, nokavējuma naudas un soda naudu no ienākuma par nekustamo īpašumu atsavināšanu, kuri ir bijuši personas īpašumā vairāk nekā 12 mēnešu. Tas tika darīts, neskatoties uz apstākli, ka šo ienākumu gūšanas periodā likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" attiecīgais punkts to aplikšanu ar nodokli neparedzēja.

Tiesībsargs ierosināja pārbaudes lietu un konstatēja, ka ar savu rīcību VID ir pārkāpis iesniedzēju tiesiskās paļāvības principu.

VID Tiesībsarga pārmetumus noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!