Foto: LETA
Iepirkums par autotransporta nomu Valsts policijas vajadzībām ir valsts naudas izsaimniekošana, šodien preses konferencē paziņoja Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Viņš sacīja, ka iepirkumā bijis daudz neskaidru, absurdu un arī noslēpumainu prasību, kas veidotas saskaņā pēc pagājušā gadsimta domāšanas. Par aizvēsturiskām Kulbergs nosauca, piemēram, tādas prasības kā automašīnas garums, motora tilpums.

Viņaprāt, par to, ka iepirkums ir "noslēpumains", liecina arī tas, ka no vairākiem desmitiem kompāniju tajā pieteikušās tikai dažas, lai arī darījuma apjoms ir iespaidīgs un veido teju visa tirgus mēneša apjomu. Uz šo faktu norādīja arī Latvijas Līzinga devēju asociācijas vadītājs Viesturs Gurtlavs, piebilstot, ka šis konkurss vērtējams kā riskants.

Pilnvaroto autotirgotāju asociācija arī uzskata, ka iepirkumu bija nepieciešams sadalīt vairākās daļās, kas būtu bijis efektīvāk.

"Korupcija un valsts naudas izsaimniekošana publiskajos iepirkumos ir regulāra prakse. Tas vienreiz ir jābeidz," kritisks bija Kulbergs.

Kulbergs arī piebilda, ka tikko izsludināts arī "Lattelecom" automašīnu iepirkuma konkurss, kurā piedāvājumi jāsagatavo vien divu nedēļu laikā, turklāt laikā, kad lielākajā daļā Eiropas ir atvaļinājumu sezona un izveidot kvalitatīvus piedāvājumus nav nemaz tik vienkārši.

Automašīnu tirgotāji un arī līzinga devēji nav apmierināti ar praksi, ka valsts var atteikties no iepriekš slēgtajiem līgumiem, kas nozīmē daudz lielākus riskus automašīnu piegādātājiem, jo viņiem jārēķinās, ka jebkurā brīdī no auto valsts atteiksies. Kulbergs minēja, ka par automašīnām, par kurām iedzīvotāji maksā ap 200 latiem mēnesī, valsts maksā pat divkārt un trīskārt vairāk, jo tā nespēj savos iepirkumos nodrošināt godīgu konkurenci.

Lai novērstu dažādas dīvainības un veicinātu godīgu konkurenci, Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācija un Latvijas Līzinga devēju asociācija nolēmušas sākt ciešāku sadarbību, lai izstrādātu priekšlikumus publisko iepirkumu organizēšanā un izveidotu pielāgojamu modeli autotransporta iepirkumiem.

Kā ziņots, valdība otrdien, 19.jūlijā, deva atļauju Iekšlietu ministrijai (IeM) slēgt iepirkuma līgumus par autotransporta nomu Valsts policijas vajadzībām no 2012. līdz 2016.gadam, paredzot izdevumus šīm ilgtermiņa saistībām ne vairāk kā 4,2 miljonu latu apmērā ik gadu jeb 21,1 miljona latu apmērā piecu gadu laika periodā.

Kā informēja IeM preses pārstāvis Māris Zariņš, minētajā summā - ne vairāk kā 4,2 miljonos latu gadā - ir iekļauta arī šo automašīnu apdrošināšana - gan OCTA, gan KASKO, tehniskās apskates veikšana, kā arī apkalpošana un remontdarbi spēkratu drošai un nepārtrauktai lietošanai.

Jau ziņots, ka noteiktajā iepirkuma konkursa pretendentu pieteikšanās termiņā savus piedāvājumus iznomāt automobiļus VP vajadzībām bija iesniegušas četras kompānijas - SIA "Auto Īle un Herbst", "Citadele līzings un faktorings", "PrivatLīzings" un "SEB līzings", iepriekš pastāstīja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele.

Iepirkumu komisija šī mēneša laikā izvērtēs iesniegto piedāvājumu atbilstību konkursa nolikuma prasībām un vērtēs atbilstoši nolikumā noteiktajiem saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma kritērijiem, 8.jūlijā norādīja Skrebele.

Saskaņā ar finanšu piedāvājumā norādīto piegādājamo automašīnu skaits ir 709 automašīnas, bet konkrētas markas un modeļi netiek prasīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!