Foto: LETA
Bieži vien iedzīvotāji neapzinās savu personas datu drošības aspektu un mēdz savus personu datus un pases kopijas izsniegt pēc nepamatotiem pieprasījumiem, portālam "Delfi" norādīja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Laura Pakalne.

Datu aizsardzības likums nosaka, ka pamatoti pases kopijas var pieprasīt bankas un kredītiestādes, dažādas valsts institūcijas un augstskolas. Savukārt bez pamatojuma pases kopijas bieži jautā mobilo telefonu operatori un darba devēji, skaidro Pakalne.

Viņa norāda, ka pases kopiju pieprasīšana nav pretlikumīga, bet tai nav likumīga pamata.

Mobilo sakaru operatora "Tele 2" drošības dienesta vadītājs Jānis Miķelsons atzīst, ka pases kopijas iesniegšana nav obligāta, bet bieži tas tiek darīts, lai pasargātu klientus no citu cilvēku krāpnieciskām darbībām. Pases kopijas vai auto vadītāju apliecības līguma slēgšanas brīdī var arī vienkārši uzrādīt.

Pakalne skaidro, ka darba devējam arī nav likumīga pamata prasīt pases kopijas, un, ja iedzīvotājs nevēlas iesniegt pases kopiju, tad pēc iesnieguma uzrakstīšanas gan darba devējam, gan Datu valsts inspekcijai, viņam ir tiesības to nedarīt.

Jau ziņots, ka šonedēļ, sakoties tautas skaitīšanai internetā, kļuva aktuāls jautājums par personu datu drošību un vairāku iedzīvotāju personas kodu un pases numuru publiskošanu. Trešdien portāls "Delfi" atklāja, ka, internetā brīvi iegūstot citu cilvēku personu kodus un pases numurus, iespējams iekļūt viņu aizpildītajās tautas skaitīšanas elektroniskās versijas anketās, kā arī izmainīt tajās esošos datus.

Pēc vairākām stundām Datu valsts inspekcija uz laiku lika pārtraukt tautas skaitīšanu internetā, savukārt Ekonomikas ministrija nolēma izvērtēt CSP vadības atbildību, ierosinot dienesta pārbaudi. CSP pēc Datu valsts inspekcijas norādēm liegusi pieeju jau aizpildītajām anketām un slēdza iespēju aizpildīt anketas, izmantojot pases numuru un personas kodu kā identifikatoru.

Savukārt piektdien aģentūra LETA ziņoja, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājiem, zinot jebkura cilvēka personas kodu, iespējams noskaidrot šī cilvēka vārdu, uzvārdu, deklarēto dzīvesvietas adresi un citus datus. Pēc šīm ziņām DVI noteikusi pagaidu aizliegumu EDS darbībai. EDS piektdien nav pārtraukusi darbu, taču tajā vairs nav iespēju redzēt personas datus, ievadot personas kodu, un turpmāk iedzīvotājiem, aizpildot gada ienākuma deklarāciju un norādot attaisnotos izdevumus par saviem radiniekiem, nāksies visus datus ievadīt manuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!