Foto: DELFI

Baltijas jūrā, ilgstoši pūšot austrumu vējam, būtiski pazeminājies ūdens līmenis, sasniedzot vienu no zemākajām atzīmēm pēdējos gados, liecina meteoroloģiskā informācija.

Jau vairāk nekā desmit dienu Skandināvijā ir anticiklons, patlaban tā centrālā daļa nonākusi Somijā un Sanktpēterburgas apkaimē. Eiropas rietumu un centrālajā daļā ir zema spiediena apgabals, un atmosfēras spiediena starpības dēļ pēdējā diennaktī Dānijā un Baltijas jūras dienvidos pastiprinājies austrumu vējš, kas veicinājis straujāku Baltijas jūras ūdens ieplūšanu Ziemeļjūrā un Atlantijas okeānā.

Ūdens līmenis pazeminājies visā Baltijas jūrā, visvairāk Somijas un Baltijas valstu piekrastē.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem ūdens līmenis sestdien Latvijas piekrastē ir 40–60 centimetru zem normas jeb ilggadējā vidējā līmeņa.

Rīgas jūras līcī tikpat zems ūdens līmenis bija arī šā gada 5.–6.oktobrī, kad pūta stiprs ziemeļaustrumu vējš. Pērnavas līcī ūdens līmenis tad noslīdēja pat 85 centimetrus zem vidējā rādītāja.

Savukārt atklātas jūras piekrastē – Kurzemes rietumkrastā – ūdens līmenis sestdien sasniedzis zemāko atzīmi kopš 2014. gada februāra. Liepājā un Ventspilī ūdens jūrā atkāpies par 43–49 centimetriem, salīdzinot ar ilggadējo vidējo līmeni.

Pazeminoties ūdens līmenim jūrā, tas krities arī upju grīvās un vairākos ezeros. Lielupē neraksturīgi zems ūdens līmenis ir līdz pat Jelgavai.

Sausā rudens dēļ gandrīz visās Latvijas upēs un ezeros ūdens līmenis ir zemāks nekā ierasts.

Jau ziņots, ka rudens pirmais mēnesis Latvijā kļuva par otro sausāko septembri meteoroloģisko novērojumu vēsturē, un sinoptiķi prognozē, ka arī turpmākajās nedēļās nokrišņu būs maz, jo laikapstākļus lielākoties noteiks anticiklons.

Ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūras piekrastē caurmērā pazeminājusies līdz +4..+9 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!