Foto: F64

Premjera Valda Dombrovska (envy) izteikumi, ka Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būtu jāvērtē, vai vispār rīkot otro parakstu vākšanas kārtu referendumam par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, ir nedemokrātiski "Vienotības" mēģinājumi apturēt parakstu vākšanu iespējamam referendumam par pilsonības nulles variantu, uzskata Saeimas opozīcijā esošās "Saskaņas centra" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

"Partijas "Vienotība" iniciatīvu, ko 29.augusta rītā medijiem izklāstījis premjerministrs Valdis Dombrovskis, aicinot CVK ne tikai saskaitīt parakstus, bet arī vērtēt iemeslu, kas izraisīja parakstu vākšanu, atbilstību Satversmei, nevar vērtēt citādi kā politisku visatļautību un sabiedrībā pieņemto demokrātijas principu ignorēšanu," paziņojumā presei norādījusi SC frakcija.

"Tas ir klajš mēģinājums izdarīt politisko spiedienu uz neatkarīgu valsts institūciju. Demokrātiskā valstī tas ir kategoriski nepieņemami," pausts SC paziņojumā.

Urbanovičs norādījis – gribētos premjeram atgādināt, ka vēlme pārņemt partijas kontrolē demokrātiskās sabiedrības iniciatīvas un visas institūcijas bez izņēmuma, Meteoroloģijas dienestu ieskaitot, ir smieklīga un nevietā.

Dombrovskis trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" pauda viedokli, ka CVK, piesaistot konstitucionālo tiesību ekspertus, būtu jāvērtē, vai vispār organizēt otro parakstu vākšanas kārtu referendumam par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Premjers arī pauda cerību, ka līdz parakstu vākšanas otrajam posmam nemaz nenonāks un valdībai nebūs jādomā, no kādiem līdzekļiem tam piešķirt naudu.

Jau vēstīts, ka partijai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" ir izdevies savākt vismaz 10 000 cilvēku parakstu, lai CVK būtu jārīko parakstu vākšana referenduma rosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Viens no parakstu vākšanas organizatoriem Jurijs Petropavlovskis pavēstīja, ka notāri ir iesnieguši organizācijai "Par vienādām tiesībām" sarakstu ar parakstiem, ko plānots iesniegt CVK līdz 29.augustam.

Partija rosina iekļaut likumā normu, ka Latvijas pilsoņi no 2014.gada 1.janvāra būs visi nepilsoņi, "kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu".

Savukārt pārejas noteikumos partija vēlas noteikt, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ne vēlāk kā 2013.gada 23.decembrī nosūta cilvēkiem īpašu izziņu par kļūšanu par Latvijas pilsoņiem no 2014.gada 1.janvāra. No 2014.gada 1.janvāra nepilsoņu pases, uzrādot šajā punktā minēto izziņu, tiek pielīdzinātas Latvijas pilsoņu pasēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!