Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Tautas partijas (ETP) vadība piektdien saņēmusi oficiālu kandidatūras pieteikumu uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu no iekšējā tirgus komisāra, francūža Mišela Barnjē, informē ETP Preses birojs.

Pirms Barnjē šonedēļ savu kandidatūru oficiāli pieteica arī Luksemburgas ekspremjers Žans Klods Junkers.

Barnjē nomināciju atbalsta Francijas partija "UMP", kā arī Ungārijas "Fidesz". Tāpat Barnjē esot guvis atbalstu no Slovēnijas Eiropas Parlamenta (EP) pārstāvjiem.

Junkers, izņemot savu nacionālās valsts partiju, pamanījies gūt arī ETP lielākās partijas atbalstu – no Merkeles pārstāvētajiem Kristīgajiem demokrātiem. Tāpat Junkeru atbalsta grieķu "Nea Demokratia".

Jau ziņots, ka Valdis Dombrovskis (V) bija pirmais, kurš oficiāli pieteica savu kandidatūru uz vēlēšanām, Latvijas ekspremjeru atbalsta partijas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

ETP ir pēdējā no parlamenta partiju grupām, kura vēl nav noskaidrojusi, kurš būs tās kandidāts uz EK prezidenta amatu gaidāmajās EP vēlēšanās.

Februārī tika atklāta ETP iekšējā kandidātu pieteikšana augstajam amatam. Lai iegūtu šādu nomināciju, nepieciešams saņemt savas nacionālās valsts partijas izvirzījumu, kā arī saņemt nomināciju no divām citām ES dalībvalstu partijām, kuras ir pārstāvētas ETP partiju grupās. Dombrovska kandidatūrai atbalstu jau pauduši kolēģi no Lietuvas un Igaunijas.

Plānots, ka 5.martā kandidātu pieteikšanās termiņš noslēgsies, dienu vēlāk partijas politiskā asambleja lems par to, kurus no kandidātiem piedāvāt partijas kongresam balsojumam, kas plānots 7.martā.

Dombrovskis ir arī "Vienotības" līderis Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Iepriekš Dombrovskis norādīja, ka savu kandidatūru EK priekšsēdētāja amatam var uzturēt, tomēr "nevajag būvēt pārāk lielas gaisa pilis", ka izredzes ir ļoti augstas, jo ir arī citi spēcīgi kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!