Foto: DELFI Aculiecinieks
No Saules nākošais elektronu un protonu mākonis, ko trešdienas naktī izvirda pēdējo gadu lielākais uzliesmojums, ceturtdien ap plkst.13 pēc Latvijas laika sasniedza Zemi, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) operatīvā informācija.

Zemes magnētiskajā laukā turpinās neliela vētra, kas, visticamāk, nerims līdz piektdienai. NOAA speciālisti iepriekš prognozēja, ka vētras spēks sasniegs trešo vai pat ceturto kategoriju skalā no viens līdz pieci, bet pagaidām tas ir tikai pirmās kategorijas līmenī.

Iespēja, ka magnētiskā vētra kādā brīdī kļūs spēcīga, saglabājas. Ja tā notiks, arī Latvijā parādīsies izredzes vērot ziemeļblāzmu. Valsts lielākajā daļā būs skaidrs laiks vai neliels mākoņu daudzums, prognozē sinoptiķi. Varbūtējos kāvus traucēs vērot pilnmēness.

Aļaskas Fērbenksas universitātes Ģeofizikas institūts, balstoties uz sākotnējām prognozēm par stipru magnētisko vētru, iepriekš paredzēja, ka naktī uz piektdienu visā Latvijā brīžiem var būt redzama ziemeļblāzma. Pat ja vētra kļūs stipra, labākās izredzes saskatīt polārblāzmu būs valsts ziemeļos. Parasti ziemeļblāzma redzama zemu pie horizonta, bet atsevišķos gadījumos krāsaini loki, joslas un stari var būt redzami arī augstu debesīs.

Spēcīga magnētiskā vētra var izraisīt telekomunikāciju traucējumus, lielākajam riskam ir pakļauti satelīti, tostarp globālās pozicionēšanas sistēmas, bet cilvēku veselību tā neapdraud, jo Zemes magnetosfēra un atmosfēra pasargā no starojuma.

Jau ziņots, ka saistībā ar agrāk notikušu mazāku Saules uzliesmojumu trešdien uz Zemes bija mērena - otrās kategorijas - magnētiskā vētra. Trešdienas nakts uzliesmojuma ietekmē pret Zemi turpina triekties protonu straume, tādēļ vēl nav rimusi kosmiskās radiācijas vētra. Tā nedaudz var skart tikai tos cilvēkus, kuri atrodas kosmosa kuģos vai lidmašīnās, kas dodas pāri Zemes polārajiem apgabaliem lielā augstumā.

Pēdējo reizi ziemeļblāzma Latvijā tika manīta 27.februāra vakarā valsts rietumu pusē, bet pagājušajā gadā ziņas par Latvijā novērotiem kāviem tika saņemtas sešās naktīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!