Foto: Publicitātes foto

Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvē uzsākti vēsturiskā piesārņojuma sanācijas darbi, kas tiks veikti līdz šī gada oktobra beigām, informē Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

Projekta rezultātā iecerēts likvidēt vēsturisko piesārņojumu un samazināt piesārņoto vielu koncentrāciju vēsturiski piesārņotās vietas "Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve" teritorijā, kā arī samazināt draudus turpmākai piesārņojošo vielu emisijai gruntsūdeņos no vēsturiski piesārņotās vietas.

Par bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas darbu projekta izstrādi un sanāciju VVD noslēdzis līgumu ar SIA "VentEko", savukārt par šo darbu inženiertehnisko uzraudzību - ar SIA "Geo Consultants".

Līguma ar "VentEko" kopējās izmaksas ir 6,76 miljoni eiro, no tiem 4,7 miljoni eiro ir Eiropas Savienības (ES)finansējums. Līguma ar "Geo Consultants" kopējās izmaksas ir 44,4 tūkstoši eiro, tostarp 31 tūkstotis eiro ir ES finansējums.

Līgumi starp uzņēmumiem un VVD tiek īstenoti Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta "Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekts 1. kārta" ietvaros. Kopējās darbu izmaksas ir 6,81 miljons eiro, no kurām 70% jeb 4,76 miljonus eiro finansē ES.

Projekta "Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekts 1.kārta" mērķis ir likvidēt atklātu piesārņojuma avotu, lai novērstu turpmāku piesārņojošo vielu, galvenokārt organiskās sintēzes blakusproduktu un atkritumvielu emisijas vidē, uzsver VVD.

Šķidro bīstamo atkritumu krātuves Olainē tika izveidota 1972. gadā, taču to tehniskā izpildījuma nepilnību dēļ vairākkārt notika piesārņojošo vielu noplūde, kas radīja gruntsūdeņu piesārņojumu, tūkstošiem reižu pārsniedzot pieļaujamās piesārņojošo komponentu koncentrācijas normas. Nozīmīgākie piesārņojošie savienojumi, kas nonākuši vidē - piridīns un butanols. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!