Foto: LETA

Vairums Saeimas deputātu neizmantos tiem piedāvātos bezmaksas ielūgumus uz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu, ņemot vērā sabiedrības lielo interesi un biļešu deficītu, noskaidroja portāls "Delfi", apvaicājot frakcijas.

Saskaņā ar XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku padomē apstiprināto svētku biļešu politiku 12% no kopējā biļešu skaita ir ielūgumi, no tiem 466 ielūgumi – valsts augstākajām amatpersonām, tostarp 100 Saeimas deputātiem.

Latvijas Nacionālajā kultūras centra (LNKC) direktore Dace Melbārde paziņojumā medijiem, komentējot faktu, ka deputātiem piedāvāti ielūgumi, skaidrojusi, ka dziesmu svētki ir pielīdzināmi oficiālajiem valsts svētkiem, tāpēc augstākajām valsts amatpersonām un deputātiem ir pienākums apmeklēt svētku kulminācijas pasākumus.

"Līdz ar to mums ir stingra pārliecība, ka Valsts augstākajām amatpersonām, tostarp Saeimas deputātiem, ir pienākums piedalīties pasākumā, kas ir šo svētku kulminācijas brīdis. Sadarbībā ar Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienību esam aicinājuši amatpersonas, kas saņem ielūgumus, izvērtēt iespēju un piedalīties ziedojuma akcijā, rodot iespēju apvienībā esošajām ģimenēm apmeklēt svētku pasākumus," saka centra vadītāja.

"Vienotības" frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne pastāstīja, ka frakcija pirmdien nolēmusi atteikties no šiem ielūgumiem un uzskata, ka Kultūras ministrijas (KM) pārraudzībā esošā Dziesmu svētku padome, piedāvājot deputātiem privilēģiju saņemt ielūgumus uz svētku pasākumiem, rīkojusies nepareizi. "Tas nav adekvāti - piedāvāt bezmaksas ielūgumus uz pasākumu, par ko sabiedrībā ir tik liela interese, un biļešu trūkst," teica Čigāne.

Arī Reformu partijas (RP) frakcijas pārstāvis Kaspars Odiņš pavēstīja, ka RP deputāti nolēmuši bez maksas ielūgumus nepieņemt. Daļa šīs frakcijas pārstāvju jau esot paguvuši paši nopirkt biļetes internetā, savukārt citi plāno piedalīties svētkos - deputāts Juris Viļums dziedās korī no Rēzeknes, savukārt Gunārs Igaunis apmeklēs svētkus kā divu skaņdarbu - deju pavadījumu - autors, norādīja Odiņš.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka "ne par naudu, ne par velti, ne par ziedojumiem neliks rokas klāt" ielūgumiem uz Dziesmu un deju svētku pasākumiem, ņemot vērā, ka simtiem cilvēku stundām stāvējuši rindās pēc šīm biļetēm un daudzi pie tām tā arī nav tikuši.

Brigmanis uzskata, ka parlamentāriešiem nevajadzētu būt to "priviliģēto" vidū, kuriem pienāktos ielūgumi uz šo svētku pasākumiem. Viņš gan nenoliedz, ka Dziesmu svētku padome, iekļaujot Saeimas deputātus to cilvēku vidū, kuriem pienākas ielūgumi, ir gribējusi darīt labu, taču sabiedrības priekšā tas nav pieļaujami.

Viņš ir pārliecināts, ka arī pārējie kolēģi no ZZS frakcijas domā līdzīgi.

Nacionālās apvienības (NA) frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis un neatkarīgo deputātu grupas vadītājs Klāvs Olšteins teica, ka frakcijas deputāti no ielūgumiem vis neatteiksies, jo līdz ar piedāvājumu pieteikties ielūgumiem deputāti ir aicināti atbalstīt Latvijas daudzbērnu ģimenes ar mērķa ziedojumu Latvijas daudzbērnu ģimeņu Dziesmu svētku transporta un ēdināšanas izdevumiem.

"Acīmredzot, tā tas arī notiks. Kuri izmantos ielūgumus, tie arī ziedos," par frakcijas nostāju šajā jautājumā izteicās Cilinskis.

Savukārt "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāti nolēmuši paši samaksāt par biļetēm uz Dziesmu un deju svētku koncertiem, kaut arī Saeimas deputātiem pienākoties bezmaksas ielūgumi uz šiem pasākumiem. Frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs norādījis, ka "valsts amatpersonas – tai skaitā, arī Saeimas deputāti, nav mūsu valsts maznodrošinātākie iedzīvotāji, un tāpēc ir spējīgi samaksāt par biļetēm uz Dziesmu un deju svētku noslēguma pasākumiem".

Situācijā, kad daudziem iedzīvotājiem, kuri grib apmeklēt koncertus, biļetes nāksies par trīskāršu cenu iegādāties no pārpircējiem, deputātiem pieņemt dāvanā bezmaksas ielūgumus ir neētiski, uzskata SC frakcijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļas nogalē īsā laikā izpirktas biļetes teju uz visiem pasākumiem.

Sestdien no rīta veidojās garas rindas pēc biļetēm uz Dziesmu un deju svētku pasākumiem. Garākās rindas bija "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās pie Dailes teātra, Latvijas Nacionālā teātra un Latvijas Nacionālās operas.

Savukārt 1. maijā publiskā tirdzniecībā tiks nodotas iepriekšējā rezervācijā neizpirktās biļetes.

Svētku nedēļā no 30.jūnija līdz 7.jūlijam notiks 62 pasākumi, no kuriem lielākā daļa būs bezmaksas. Būtiskākie notikumi tiks rādīti gan tiešraidē, gan ierakstos Latvijas Televīzijā, internetā un uz lielajiem ekrāniem Esplanādē un Doma laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!