Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) ir saņēmusi Saeimas deputāta Andreja Elksniņa ("Saskaņa") iesniegumu ar lūgumu sākt pārbaudi par valsts aizsardzībai atvēlēto 250 miljonu eiro izlietojumu Latvijas armijas mehanizācijas projekta ietvaros, tostarp iegādājoties 123 lietotus bruņutransportierus CVRT, un patlaban veic šī pieteikuma izvērtēšanu, pastāstīja VK sabiedrisko attiecību speciāliste Alīna Kozlovska.

Kozlovska norādīja, ka VK atbildi Elksniņam sniegs līdz mēneša beigām.

Elksniņš iesniegumu ar lūgumu sākt pārbaudi par bruņutransportieru iepirkumu nosūtīja arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina pastāstīja, ka iesniegums Ģenerālprokuratūrā ir saņemts un reģistrēts, un par tā tālāko virzību vēl tiks lemts.

Jau ziņots, ka Elksniņš iesniegumā lūdzis Ģenerālprokuratūru un Valsts kontroli pārbaudīt bruņutransportieru iepirkumu.

"Ir acīmredzama noziedzīga nolaidība un izšķērdēšana, atsakoties no jauna bruņojuma iegādes, pretēji, piemēram, Igaunijas un Lietuvas lemtajam, un tā vietā iepērkot Lielbritānijā norakstītu tehniku. Lēmums savā būtībā ir nepareizs, jo padarījis absolūti neefektīvu valsts aizsardzības spēju īstenošanu mūsdienu apstākļos," iesniegumā uzsver Elksniņš.

"Turklāt nosacījumi par bruņutransportieru piegādi ir Latvijai nelabvēlīgi. Rodas sajūta, ka mūsu aizsardzības ministri patiesībā ir aizsardzības ministri Lielbritānijā. Sākot ar tehnisko apkopi un beidzot ar bruņutransportieru piegādi ar Lielbritānijas kuģiem, neviens Latvijas uzņēmums projektā līdz šim nav bijis iesaistīts. Šobrīd nav arī nekādu garantiju, ka iedalītie līdzekļi tiks "iepludināti" Latvijas tautsaimniecībā. Nav ne jausmas, kurš šo sarakstu ir sastādījis, bet par aizsardzības budžeta līdzekļiem cīnās LDz Ritošā sastāva serviss, Rīgas kuģu būvētava, Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca, "AutoKada", "Milrem Latvija" un "Recro"," norāda deputāts.

Tāpat Elksniņš pauž bažas par iespējamu korupciju pašā Aizsardzības ministrijā, atsevišķu uzņēmumu lobēšanā komunikācijā ar Lielbritānijas uzņēmumu "BAE Systems Global Combat Systems Limited" un iedalīto līdzekļu izlietojumu Latvijas armijas mehanizācijas projekta ietvaros.

Jau vēstīts, ka pirms diviem gadiem - 2014. gadā Latvijas Aizsardzības ministrija un Lielbritānija noslēdza līgumu par 123 CVRT vienību piegādi līdz 2020. gadam. Noslēgtā līguma summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu. Tajā iekļauta bruņumašīnu iegāde, modifikācija un modernizācija. AM noskaidroja, ka kopējās bruņutehnikas iegādes un ieviešanas projekta izmaksas sasniedz 249,5 miljonus eiro. Šajā summā ir iekļauti līdzekļi nepieciešamās infrastruktūras izveidei, bruņumašīnu uzturēšanai, personālam un tā apmācībai, kā arī munīcijas iegādei.

Saskaņā ar līgumu Latvija katru gadu saņems ap 30 kaujas mašīnām. Šogad kopumā mūsu valstī tiks izvietotas aptuveni 37 CVRT kaujas mašīnas. Pirmos četrus bruņutransportierus Latvija saņēma pērn lai izmantot ekipāžu apmācībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!