Foto: LETA

Lai veicinātu uzticības atjaunošanu starp zinātniekiem un valsts civildienestu, bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisija lūdz Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) apsvērt iespēju atstādināt no komisijas lietu organizēšanas Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktori Agritu Kiopu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā komisijas vēstule premjerministrei, tad tā uzsver, ka Kiopa, 14 mēnešus strādājot ar jautājumu par dokumentu izpētes komisiju, nav radusi izpratni par zinātniskās darbības un zinātnieka brīvības pamatprincipiem.

Komisija uzsvēra, ka līguma starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Latvijas Universitāti sagatavošanas process rada pamatotu uzticības zudumu valsts civildienestam IZM, jo tas neatbilst Ministru prezidentes publiski sniegtiem solījumiem administrēt komisijas darbu Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtā.

Komisija norāda, ka ir vērojamas ministrijas valsts civildienesta ierēdņu - īpaši Kiopas - "juridiskās obstrukcijas pazīmes ar nolūku novilcināt līguma noslēgšanu līdz brīdim, kad praktisks darbs 2015.gadā kļūtu neiespējams".

Jau ziņots, ka valdība atļāva IZM bez iepirkuma procedūras piemērošanas noslēgt vienošanos ar Latvijas Universitāti (LU) par bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu zinātniskās izpētes komisijas noteiktā zinātniskā izpētes procesa īstenošanas nodrošināšanu, kā arī ar to saistīto izdevumu segšanu un administrēšanu.

IZM skaidroja, ka šāds solis nepieciešams, jo iepirkumu procedūras piemērošana apdraudētu būtisku valsts (sabiedrības) interešu aizsardzības iespēju. IZM uzsvēra, ka VDK dokumenti un to izpēte nenoliedzami ir saistīta ar nacionālām drošības interesēm un Latvijas teritoriālo vienotību, ar to saprotot kā nepieciešamību aizsargāt demokrātisko valsts iekārtu, valsts drošību un sabiedriskās kārtības apdraudējuma novēršanu.

Valdības lēmums IZM ļaus noslēgt attiecīgu vienošanos ar LU, saskaņā ar kuru tai tiks pārskaitīti valsts budžeta līdzekļi komisijas zinātniskās pētniecības darba procesa nodrošināšanai un ar to saistīto izdevumu administrēšanai, finansējot to no IZM piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

VDK dokumenti satur informāciju par personu veikto sadarbību ar VDK vai VDK veiktām represijām pret personu. Ievērojot, ka komisija zinātniskās pētniecības procesa gaitā pētīs tādus dokumentus, kuriem būs ierobežotas pieejamības vai valsts noslēpuma statuss, valstij ir nepieciešams izveidot tādus apstākļus VDK dokumentu zinātniskai izpētei, kas nodrošinātu, ka nerodas kaitējums būtisku valsts (sabiedrības) interešu aizsardzībai, uzsvēra IZM. Lai zinātniskā pētījuma procesā iesaistītās personas varētu veikt klasificētas informācijas izpēti, tiks izskatīts jautājums par zinātniskajā izpētē iesaistīto personu pielaidi klasificētai informācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!