Foto: LETA
Nu jau reorganizētā Veselības ekonomikas centra (VEC) direktorei Daigai Behmanei par Veselības ministrijas vadības izbrāķētajiem priekšlikumiem 2011.gada zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai izteikts rājiens, taču viņa turpinās darbu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) direktores amatā, informēja Veselības ministrija.

Pēc disciplinārlietas izmeklēšanas veselības ministrs Juris Bārzdiņš (VM) nolēmis Behmanei izteikt rājienu par amata pienākumu un ministra rīkojumu nekvalitatīvu pildīšanu, iesniedzot priekšlikumus zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija konstatēja, ka ne visi Behmanes vadītās darba grupas ministrijā iesniegtie priekšlikumi zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai līdz gada beigām piešķirtā budžeta ietvaros ir pamatoti ar aprēķiniem par paredzamo budžeta līdzekļu ietaupījumu un ietekmi uz pacientu maksātspēju.

Priekšlikumi bez detalizētiem un pamatotiem aprēķiniem nesniedza ministrijai skaidru un precīzu informāciju par nepieciešamā finansējuma apmēru zāļu kompensācijas sistēmai. Tāpat VEC iesniegtie priekšlikumi nebija pietiekami kvalitatīvi, lai, tos realizējot, varētu novērst naudas pārtēriņa risku un nodrošinātu zāļu kompensācijas sistēmas darbību šogad piešķirtā finansējuma ietvaros.

Komisija arī konstatēja, ka Behmane bija izmantojusi nepareizu algoritmu, aprēķinot nepieciešamo finansējumu 2011.gadā, neņemot vērā pievienotās vērtības nodokļa likmes pieaugumu.

Komisija atklāja, ka Behmane aiz neuzmanības ir izdarījusi pārkāpumu, kas kvalificējams kā amata pienākumu un veselības ministra rīkojuma nekvalitatīva pildīšana, par ko tiek piemērots disciplinārsods – rājiens.

Vienlaikus, ņemot vērā Behmanes atbilstību šobrīd vakantajam VTMEC direktora amatam, veselības ministrs Juris Bārzdiņš pieņēma lēmumu pārcelt viņu šajā amatā ar 19.oktobri.

Jau ziņots, ka veselības ministrs Behmani jūlijā atstādināja no amata, jo nebija apmierināts ar viņas vadītās darba grupas priekšlikumiem efektīvākai budžeta līdzekļu izmantošanai kompensējamajiem medikamentiem.

Budžeta līdzekļi kvalitatīvai veselības aprūpes nodrošināšanai ir nepietiekami, tajā skaitā arī līdzekļi kompensējamiem medikamentiem būtu jāpalielina vismaz par 20% jeb 15 miljoniem latu. Tomēr sabiedrībai un attiecīgi arī ministram, kā nozares vadītājam, jābūt pilnīgai pārliecībai, ka papildus līdzekļu piešķiršanas gadījumā vislielākais ieguvējs būs tieši pacients, iepriekš skaidroja ministrija. Tomēr darba grupas priekšlikumi ministrijā iesniegtajā ziņojumā neradīja ministram Bārzdiņam pārliecību par vēlmi pēc būtības risināt šo problēmu, lai nepalielinātos pacientu līdzmaksājuma daļa par zālēm. Behmane uzskata, ka atstādināta nepamatoti.

Tikmēr valdība augusta beigās nolēma apvienot Veselības ekonomikas centru un Veselības norēķinu centru, izveidojot Nacionālo veselības dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!