Foto: LETA

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (ZZS) noraida izskanējušās bažas, ka, izmantojot valsts pirmās personas pilnvaras, viņš varētu speciāli amnestēt finanšu noziegumos apsūdzēto un iepriekš arī vairākkārt attaisnoto Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij").

Kā šovakar intervijā Latvijas Radio atzīmēja Vējonis, "jebkura amnestija notiek atbilstoši likumam un katra situācija tiek vērtēta". "Lai kaut ko amnestētu, ir jābūt pieņemtam lēmumam par sodīšanu," uzsvēra Vējonis.

Viņš norādīja, ka lēmumus vienmēr ir pieņēmis patstāvīgi un nevienam par tiem nevajadzētu bažīties. Uz jautājumu, vai specifiski Lembergam kāda amnestija netiks gatavota, jaunievēlētais prezidents atbildēja noraidoši.

Nesen Saeimas kuluāros aktualizējās runas par apmēram septiņus gadus senu likumprojektu, kuru savulaik "izbrāķēja" toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Likumprojekts paredzēja atbrīvot no soda notiesātas personas un izbeigt kriminālprocesus par ekonomiskiem noziegumiem pret cilvēkiem, kuri balsojuši par Latvijas neatkarību vai guvuši kādus citus valstiskus nopelnus, piemēram, apbalvoti ar Triju Zvaigžņu ordeni. Šajos grozījumos būtu ieinteresēts arī Lembergs, pret kuru patlaban tiesā tiek skatīta krimināllieta.

Kā ziņots, par Valsts prezidentu šodien Saeima ievēlēja Zaļo un zemnieku savienības virzīto kandidātu Vējoni. Viņu ievēlēja piektajā balsojumā, kurā viņu atbalstīja 55 deputāti. Vējonis šajā balsošanas kārtā bija vienīgais kandidāts. Pret viņu nobalsoja 42 tautas kalpi. Viens balsošanas biļetens izrādījies nederīgs, bet viens parlamentārietis nav piedalījies balsojumā.

Pašreizējā prezidenta Bērziņa pilnvaras beigsies šā gada 7.jūlijā.

Vējonis būs piektais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas un devītais kopš Latvijas valsts dibināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!