Foto: F64
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) ir uzdevis Valsts vides dienestam pārbaudīt bijušā "Parex" banka prezidenta Valērija Kargina dēla Rema firmu rosīšanos Latgalē, uzpērkot zemi un būvējot ap to žogu.

Dienestiem uzdots pārbaudīt SIA"Vasals" un SIA "Plinta" darbības Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos un to iespējamo ietekmi uz vidi, informēja ministrijā.

Tāpat atbildīgajiem dienestiem ir jāpārbauda, vai Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeru apkārtnē nenotiek nelikumīga būvniecība.

Ministrs ir arī nosūtījis vēstuli Krāslavas novada domei ar lūgumu sniegt informāciju par izdotajām būvatļaujām vai saskaņojumiem, kurus pašvaldības būvvalde vai citas pašvaldības iestādes ir izdevušas SIA "Vasals" un SIA "Plinta" saistībā ar šo uzņēmumu uzsāktajām darbībām šajā novadā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien ziņoja, ka bijušā "Parex bankas" vadītāja un īpašnieka Valērija Kargina dēla Rema Kargina reģistrētas firmas Latgalē pie Krāslavas iegādājušās zemes īpašumus 3000 hektāru plātībā un šobrīd iecerēts izveidot piecus kilometrus garu kuģojamu kanālu no Latvijas dziļākā ezera Drīdža līdz Sīveram.

Vietējiem iedzīvotājiem tagad ir bail, ka viņi paliks arī bez ceļa, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastus – tuvumā sadzīti mieti, lai novilktu žogu, un ceļš palicis kā vienīgais šķērslis. Vietējie nobažījušies, ka žogu plānots novilkt, lai pārraktu ceļu un savienotu Drīdža ezeru ar piecus kilometrus garu kanālu, kas tālāk ietek Sīvera ezerā, tā izveidojot lielu kuģošanas ceļš pa vairākiem ezeriem. Drīdzis ir Eiropas aizsargājamo objektu sarakstā "Natura 2000", un eksperti pieļauj: savienojot to ar Sīveru, ūdens līmenis Latvijas dziļākajā ezerā nokritīsies par metru un ezers zaudēs aptuveni piecus hektārus lielu teritoriju.

Uzpirkt zemes īpašumus Latgalē līdzās Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeriem Valērijs Kargins sāka jau pirms desmit gadiem, vēsta raidījums. Īpašumi tiek noformēti uz firmu SIA "Vasals" un SIA "Plinta" vārdiem. Abas firmas pieder Remam Karginam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!