Demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) nolēmusi izpirkt 11 viņai amata pildīšanas laikā dāvinātās dāvanas kopumā 470 eiro vērtībā.

Vērtīgākā no izpirktajām dāvanām ir Polijas Ministru prezidenta Donalda Tuska dāvinātais rotu komplekts - krelles un rokassprādze, kas novērtētas 120 eiro vērtībā.

Straujuma izpirks ASV viceprezidenta Džo Baidena dāvināto stikla trauku ar viceprezidenta ģerboni un parakstu par 25 eiro, Amerikas Latviešu apvienības valdes dāvināto Latvju enciklopēdiju par 50 eiro, kā arī ASV uzņēmēju delegācijas Latvijā dāvināto kaklarotu no Agneses Zeltiņas rotaslietu kolekcijas "Soulstones" par 60 eiro.

Premjeres īpašumā paliks Ķīnas Pirmās lēdijas dāvinātā sarkanā keramikas vāze ar zelta apgleznojumiem un mūzikas disks 40 eiro vērtībā, Vācijas kancleres Angelas Merkeles dāvinātais Meisenes porcelāna trauciņš tējai 30 eiro vērtībā, kā arī Itālijas vēstnieka Latvijā dāvinātā zīda šalle 30 eiro vērtībā.

Gruzijas premjerministrs Straujumai dāvinājis Rusiko Chikvaidzes gleznu, kuras vērtība noteikta 20 eiro apmērā, Čehijas prezidents Milošs Zemans - melnu ādas maku 30 eiro vērtībā, bet Šanhajas Partijas sekretārs - vāzi 40 eiro vērtībā. Tāpat Straujuma izpirks Ķīnas Sudžou pilsētas mēra dāvināto izšūto zīda somiņu 25 eiro vērtībā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem valsts amatpersona dāvanas var izpirkt līdz amata pienākumu pildīšanas beigām vai trīs mēnešus pēc amata pienākumu pildīšanas izbeigšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!