Foto: LETA
Vēstnieks Andris Razāns pabalsta par laulātā uzturēšanos valstī saņemšanu sauc par kļūdu un ir gatavs saņemto summu atmaksāt, tiklīdz viņa rīcībā būs informācija par tās apmēru.

Kā norādīja bijušais vēstnieks ASV, pašreizējais Ārlietu ministrijas (ĀM) Plānošanas grupas vēstnieks-vadītājs, likumdošana par šiem pabalstiem tiek mainīta salīdzinoši bieži un viņš bijis pārliecināts, ka izmaiņas nav notikušas.

"Es vienkārši to nezināju. Tajā laikā nemaz nebiju vēstnieks ASV, bet strādāju Rīgā. Ar finanšu lietām nebiju nemaz saistīts. Es arī "a priori" pieņēmu, ka nekādas izmaiņas nav notikušas, bet saistībā ar to, ka tā bija kļūda, ierastajā kārtībā šo naudas summu atgriezīšu atpakaļ," uzsvēra Razāns.

Viņš arī apgalvoja, ka šādi kļūdaini gadījumi notikuši arī citās iestādēs un arī nākotnē nevarot izslēgt, ka nenotiek kaut kas līdzīgs.

Taujāts, kurā no iesaistītajām pusēm notikusi kļūda, vēstnieks skaidroja, ka šāda veida pabalsti īpaši nav jāpieprasa. "Tādēļ jau ir Ministru kabineta noteikumi, kas paredz konkrētu kārtību. Cita lieta, ja šī kārtība vairākkārt tikusi mainīta un par konkrētajām izmaiņām es vienkārši nebiju informēts. Vienkārši pieņēmu, ka nekas jau labu laiku nav mainījies," viņš uzsvēra.

Razāns arī vairākkārt norādīja, ka apjomu, kādu atmaksās, vēl nemaz nezinot. To varēšot pateikt vien tad, kad redzēs konkrētu summu. "Kad to uzzināšu, atmaksa tiks arī veikta," izteicās vēstnieks.

Kā iepriekš vēstīja laikraksts "Diena", ĀM sākusi pārbaudi, lai noskaidrotu, vai bijušais Latvijas vēstnieks ASV Razāns pabalstu par laulātā uzturēšanos valstī saņēmis atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem.

Kā raksta "Diena", iespējams, pabalsts piešķirts nepamatoti, jo bijušā vēstnieka sieva Gunta Razāne, kura šomēnes izvirzīta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieces amatam, vīra diplomātiskā dienesta laikā strādājusi AS "Latvijas finieris".

Šomēnes finanšu ministre Dana Reizniece Ozola (ZZS) paziņoja, ka uz FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatu virzīs Razāni. Tad arī atklājās, ka Razāne kopš 2013. gada strādājusi par "Latvijas finiera" mārketinga pārstāvi ASV. Savukārt viņas vīrs kopš 2012. gada pildīja vēstnieka pienākumus ASV.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā teikts, ka diplomātiskā un konsulārā dienesta darbiniekiem ārzemēs ir noteikts pabalsts par laulātā uzturēšanos ārvalstī. Nosacījumi, pie kuriem pabalstu saņem, sīkāk aprakstīti MK noteikumos par pabalstu un kompensāciju apmēru diplomātiskā un konsulārā dienesta amatpersonām. Noteikumos, kas bija spēkā līdz 2014. gada 28. oktobrim, teikts, ka pabalstu saņem, ja laulātais nav nodarbināts algotā darbā.

Iespēju pabalstu saņemt izmantojis arī Razāns. Pabalsta apjoms laika gaitā mainījies, taču kopš 2014. gada tas var sasniegt 10 530 eiro gadā.

Ar pašu Razānu laikrakstam nebija izdevies sazināties. Arī viņa sievu sasniegt neesot izdevies. Uz jautājumu, vai Razāne "Latvijas finierī" strādājusi algotu darbu, uzņēmums atbildēt atteicies, aizbildinoties ar fiziskas personas datu aizsardzības principiem, taču apstiprināja, ka Razāne amatu ieņēmusi un pienākumus pildījusi līdz šī gada jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!