Foto: AFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova kategoriski nevēlējās sniegt interviju Latvijas televīzijas raidījumu "de facto", un sarunai piekritusi tikai pēc Valsts kancelejas, Finanšu ministrijas vadības un premjera iejaukšanās, svētdien ziņoja "de facto".

LTV raidījuma "de facto" žurnālists Geste 17.janvārī nosūtīja intervijas pieprasījumu VID. Tikai 22.februārī tika nosūtīts intervijas atteikums un piedāvājums televīzijas raidījumam interviju sniegt rakstveidā. Par saņemto atteikumu "de facto" informēja Valsts kanceleju un Finanšu ministriju. Un tikai pēc Valsts kancelejas, Ministru prezidenta biroja, Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V), finanšu ministra Andra Vilka (V) un Finanšu ministrijas vadības iesaistīšanās notika intervija ar VID ģenerāldirektori, vēsta "de facto".

Nodokļu maksāšana, nodokļu nemaksātāju atklāšana, kontrabandas apkarošana, šajā nedēļā uzsāktā sākumdeklarēšanās - tie ir jautājumi, kas skar ikvienu ekonomiski aktīvu Latvijas iedzīvotāju un par kuriem raidījums "De facto" vēlējās intervēt Jezdakovu.

Savukārt VID uzskata, ka raidījumam "de facto" bija jāizmanto iespēja iegūt ziņas par sākumdeklarēšanos 26.janvārī notikušajā preses konference, lai uzdotu jautājumus VID vadībai.

Valsts Kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska secina, ka "VID ir ļoti plašs jautājumu loks, un komunikācija šai institūcijai ir būtiska un nozīmīga". "VID ir vairāk vērsts uz tādu komunikāciju, kas nav proaktīva un nav vērsta uz iedzīvotājiem aktuālu jautājumu skaidrošanu," viņa atzina "de facto". Valsts kanceleja rekomendējusi VID aktīvāk komunicēt ar sabiedrību.

"Visa valsts šai iestādei uztic savus nodokļus. Ir tiesības sagaidīt, ka šī iestāde runās ne tikai tad, kad tai gribās runāt, bet tad, kad ir interese, kad ir objektīvs pieprasījums. Un kad šie jautājumi ir nozīmīgi. Sākumdeklarēšanās, nodokļu jautājumi par tiem jārunā, nevar tā, ka nepatīk vai kaitina," uzskata "Providus" informācijas atklātības jautājumu eksperte Linda Austere.

VID savukārt uzsver – viņi patur tiesības ar kuriem žurnālistiem, par kādām tēmām un kādā formā runāt. VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Grīnberga neredz pamata pārmetumiem par sliktu komunikāciju ar sabiedrību.

Turklāt jau pēc notikušas intervijas VID ģenerāldirektore žurnālistam Jānim Gestem nodevusi sveicienu, ka viņš ir "svoločs" (nēģelis – krievu val.). Vēlāk paskaidrots, ka tas esot bijis privāts mīļš sveiciens, ziņoja "de facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!