Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau drīzumā varētu iegūt tiesības veidot un uzturēt tā dēvēto riska personu reģistru, kurā tiks iekļauti bezpajumtnieki un citas personas, kuras ieņēmušas amatpersonas statusu komercsabiedrībās pēc citas personas lūguma un kas nav domājušas pašas nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" grozījumi, kurus otrdien akceptēja valdība, noteic, ka reģistrā tiks iekļautas, piemēram, personas, kas savu dzīvesvietu deklarējušas patversmēs un kuru nokavētie nodokļu maksājumi, kuru samaksas termiņš nav pagarināts, pārsniedz 7000 eiro (ap 4920 latiem).

Tāpat riska personu reģistrā tiks iekļauta arī persona, kas ir vienīgā amatpersona komercsabiedrībā un kuru amata pienākumu pildīšanas laikā komercsabiedrībai izveidojušies nokavēti nodokļu maksājumi, kas pārsniedz 15 000 eiro (10 542 latus).

Tas gan notiks tikai gadījumos, kad VID rīcībā būs dokumenti, kas apliecina nodokļu parāda piedziņas neiespējamību un komercsabiedrība nebūs iesniegusi maksātnespējas pieteikumu tiesā.

Par likumprojektu, kurš izstrādāts, lai samazinātu fiktīvu uzņēmumu dibināšanu, iesaistot bezpajumtniekus, vēl jālemj Saeimai.

Pret šo VID ieceri daži iebildumi ir Tieslietu ministrijas (TM) ekspertiem, kuri bažījas, ka personām, kas kāda pārpratuma dēļ iekļautas riska personu reģistrā, vairs nebūs iespējams nodarboties ar komercdarbību.

Ņemot vērā, ka likums nenosaka kārtību, kādā riska personu sarakstā iekļautie iedzīvotāji var tikt izslēgti no šī reģistra, pastāv bažas, ka arī cilvēki, kuru dokumenti tikuši nozagti un izmantoti fiktīvu uzņēmumu veidošanā, var "uz mūžīgiem laikiem" tikt ierakstīti riska personu reģistrā, valdības sēdē brīdināja TM valsts sekretāra vietniece Laila Medina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!