Saldus novada Zvārdes pagasta bijušajā Padomju Savienības aviācijas bumbu mešanas treniņu poligona teritorijā notikušas Zemessardzes organizētās mācības "Zvārdes detonators 2015", kurās karavīri iznīcinājuši sprādzienbīstamus priekšmetus, informē Nacionālie bruņotie spēki (NBS).

No 18. līdz 22.maijam karavīri atraduši un iznīcinājuši 60 sprādzienbīstamus priekšmetus, tostarp divas aviācijas bumbas.

Kā norāda NBS, "mācību mērķis bija uzturēt un pilnveidot NBS Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas spējas veikt militāro inženieru atbalsta uzdevumus, kā arī aizsargāt vidi, cilvēku dzīvību un veselību, un attīrīt apkārtējo vidi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem".

Paaugstināta riska mācībās piedalījās 17 Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona karavīri, tostarp karavīri no Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas un Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas.

Militāro ziņu portāls "Sargs.lv" atgādina, ka, atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus, tos nedrīkst ne aiztikt, ne izjaukt, ne pārvietot. Vieta, kurā priekšmeti atrasti, ir iespēju robežās jānožogo. Par bīstamo atradumu ir jāziņo Valsts policijai.

Vēstīts, ka pērn Zvārdes poligonā neitralizēti vairāk nekā 350 sprādzienbīstami priekšmeti, un liela daļa no tiem neitralizēti pērn notikušajās mācībās "Zvārdes detonators 2014".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!