Foto: LETA

Ņemot vērā nepieciešamību pastiprināt Maksātnespējas administrācijas lomu maksātnespējas administratoru darbības uzraudzībā, reformas, kas vērstas uz uzlabojumiem maksātnespējas administratoru darbības kontrolē, pilnā apmērā spēkā varēs stāties ne ātrāk kā 2015. gadā.

To otrdien pēc valdības sēdes, kurā ministri pamatā akceptēja Tieslietu ministrijas (TM) ierosinājumus par stingrāku maksātnespējas administratoru darbības kontroli, portālam "Delfi" atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

TM savus priekšlikumus līdz nākamā gada 10. janvārim iesniegs Saeimā, kur Maksātnespējas likuma grozījumi tiek gatavoti galīgajam lasījumam. Bordāns cer, ka grozījumi tiks pieņemti vēl šīs Saeimas sasaukuma laikā.

Lai uzlabotu maksātnespējas administratoru darbības kontroli, TM rosina likumā noteikt, ka par būtiskiem pārkāpumiem, tostarp profesionālās ētikas normu pārkāpšanu maksātnespējas administratorus var disciplināri sodīt. Disciplinārlietas ierosināt varētu gan tiesneši un prokurori, gan Maksātnespējas administrācija. Par pamatu lietas izskatīšanai varētu kalpot arī personas sūdzība, bet lietas skatītu īpaša komisija, kuras darbību nodrošinātu Maksātnespējas administrācija.

Tāpat TM rosina pārskatīt kārtību, kādā tiek iecelti maksātnespējas administratori, proti, izveidot vienotu administratoru sarakstu, tādējādi samazinot iespējas panākt, ka maksātnespējas procesa administrēšana tiek uzticēta kādam no iepriekš zināmu administratoru loka.

TM priekšlikumi arī paredz ieviest regulārus maksātnespējas administratoru kvalifikācijas eksāmenus un pielīdzināt administratorus valsts amatpersonām, kam regulāri jādeklarē savi ieņēmumi.

Jau vēstīts, ka Bordāns iepriekš rosināja izmaiņas likumos, lai turpmāk maksātnespējas procesa administratoriem būtu valsts amatpersonas statuss un tiem būtu pienākums gan iesniegt valsts amatpersonas deklarācijas, gan deklarēt ienākumus. Izmaiņas paredzētas, lai pieliktu punktu sabiedrībā pieaugošajām bažām par iespējamo maksātnespējas procesu administrēšanas slikto kvalitāti.

Latvijā aktuāli praktizējoši ir vairāk nekā 300 maksātnespējas administratori, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir zvērināti advokāti, kuri nav valsts amatpersonas statusā un kam valsts amatpersonas deklarācijas nav jāsniedz.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!