Foto: LETA
Zatlera Reformu partijas (ZRP) piedāvājums veidot koalīciju ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC) "Vienotībai" arvien nav pieņemams ideoloģisku, nevis etnisku apsvērumu dēļ, norāda partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, aicinot ZRP līdz pirmdienai pārdomāt savu lēmumu.

"Iemesls, mūsuprāt, ir acīmredzams visiem - nacionālas valsts ideja nav pakļaujama riskam, jo riskam nevar tikt pakļauta valsts pastāvēšanas ideja. Šis tiešām ir vēsturisks un valsts pamata jautājums," uzsver Āboltiņa.

"Mēs visi zinām, ka ikviena tauta ir tik stipra, cik stipra ir tās pašapziņa, kuru rada cieņa pret savu vecvecāku centieniem, pret sevi, pret savu bērnu nākotni. Bez skaidra mērķa nav iespējama nevienas nācijas nākotne. Ideoloģiskās pretrunas ar SC redzamas tieši valsts pamatjautājumā – izpratnē par Latvijas valsts vēsturi un turpināšanos, izpratnē par Latvijas mērķi – attīstītu nacionālu Eiropas valsti," pauž "Vienotības" priekšsēdētāja.

Tāpat Āboltiņa norāda, ka nevienam atsevišķam politiskam spēkam nav izsniegts mandāts mainīt šo mērķi, jo saruna par to sabiedrībā nav notikusi, un neviens politiskais spēks šādu sarunu pirms vēlēšanām nav veicis. "Pat gluži pretēji "Vienotības" vienīgais mandāts ir turpināt eiropeiskas un nacionālas valsts attīstību, kuras neapšaubāms sākums ir 1918.gads. Pēdējo 20 gadu laikā Latvija ir atguvusi 50 okupācijas gados zaudēto - veiksmīgi atgriezusies Eiropā, mūsu dzīves līmenis ir gandrīz pieckāršojies," uzsver Āboltiņa.

"Vienotība" pauž pārliecību, ka "tieši Ziemeļvalstu piemērs ir tas, pēc kā Latvijai ir jātiecas, attīstot savu valsti turpmāk". "Ir acīmredzami, ka neviena kaimiņvalsts Latvijas austrumos nav labs piemērs valsts attīstībai. Tam pierādījums ir gan mūsu pašu vēsture, gan austrumu kaimiņa ekonomiskās attīstības un demokrātijas zemais līmenis, salīdzinot ar Ziemeļvalstīm," teikts partijas paziņojumā. "Latvijas sabiedrībai ir jābūt vienotai tajā, ka mūsu mērķis ir Ziemeļvalstu modelis. Neviena reforma nevar būt attaisnojums riskam, lai mainītu valsts virzību uz austrumiem," uzsver Āboltiņa.

Āboltiņa atzīst, ka kopā ar premjeru Valdi Dombrovski skaidri noraidījusi eksprezidenta aicinājumu veidot koalīciju ar "Saskaņas centru" dienā, kad tika izziņots rīkojums nr.2 [Saeimas atlaišanas ierosināšanai]. ""Vienotība" konsekventi nepiekrīt veidot koalīciju ar ideoloģiski pretēju partneri arī šobrīd, jo cena ir neatbilstoši augsta - tā ir nacionālas valsts nākotne, par kuru lemt drīkst tikai visa tauta, nevis atsevišķi politiķi," uzsver Āboltiņa.

"Reformas nevar būt attaisnojums, ja risks ir pati valsts pastāvēšanas jēga. Jauns sākums, ja tas ved austrumu virzienā nav "Vienotībai" pieņemams. Tāpēc "Vienotība" aicina līdz pirmdienas tikšanās brīdim ZRP pārdomāt savu lēmumu,' teikts politiskā spēka paziņojumā.

"Vienotība" uzskata, ka 11.Saeimā ir visas iespējas izveidot stabilāku koalīciju nekā 10.Saeimā, jo "tiesiskuma koalīcijai", ko veidotu "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK būtu 56 balsis, un "tas ir pilnībā pietiekams vairākums stabilam darbam 3 gadu garumā". "Tiesiskuma koalīcija dos reālus uzlabojumus, jo būs praksē pārbaudīti partneri, kuri, esot opozīcijā, vienmēr ir nešaubīgi atbalstījuši tiesiskumu - tā ir Nacionālā apvienība. SC tādos pašos opozīcijas apstākļos balsoja pret tiesiskumu, uzsver "Vienotība".

Apvienība arī norāda, ka visi galvenie sarunās izvirzītie valsts uzdevumi ir minēti ZRP, VL-TB/LNNK un "Vienotības" priekšvēlēšanu programmās, to risināšana ir apsolīta vēlētājiem un ir saņemts vēlētāju mandāts. Savukārt SC, "Vienotības" ieskatā, saviem vēlētājiem ir solījis pretēju politiku.

"Ja, vienojoties par reformām, būs nepieciešams konstitucionāls vairākums Saeimā, tad atbalsts ikvienam tādam lēmumam ir panākams arī ārpus koalīcijas. Turklāt nepieciešamības gadījumā var rīkot referendumu. Ja jautājums skar valsts pamatus, referendums pat būtu vēlams. Tehnisku iemeslu dēļ veidot ideoloģiski pretēju koalīciju nav attaisnojami," uzsver "Vienotība".

Apvienība norāda, ka tās biedri, dome un valde, kā arī "Vienotības" Ministru prezidents ir gatavi nekavējoties uzņemties visu atbildību par valsts tālāku attīstību un reformām koalīcijā ar VL-TB/LNNK un ZRP. Taču "Vienotība" kā partija pašreiz nepiekrīt veidot koalīciju ar SC, jo īpaši tāpēc, ka ir iespējama cita – ideoloģiski un tiesiski vienota stabila vairākuma koalīcija, norāda Āboltiņa, uzsverot, ka VIENOTĪBA ir pārliecināta, ka attīstītas un mūsdienīgas Latvijas nākotne ir meklējama Eiropas ziemeļu virzienā, nevis Latvijas austrumos. To saprast aicinām visus Latvijas iedzīvotājus, neatkarīgi no tautības. Sabiedrības vienotība būtu jāveido tieši uz šīs platformas.

"Vienotība" ir gandarīta par ZRP augsto novērtējumu Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) darbam un pateicas par viņa kandidatūras izvirzīšanu valdības vadītāja amatam. "Vienotība" ir arī gandarīta, ka ZRP par svarīgu uzdevumu ir izvirzījis sabiedrības vienotību un tiesiskas valsts nostiprināšanu.

ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim.

Kā informēja ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka Latvijai pašlaik ir nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā un šī plašā koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu.

Jau ziņots, ka SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!