Foto: F64
Patlaban no ''Vienotībā'' ietilpstošajiem politiskajiem spēkiem par kopējas koalīcijas veidošanu ar ''Saskaņas centru'' (SC) gatavi tikai ''padomāt'' atsevišķi politiķi no partijas ''Sabiedrība citai politikai'' (SCP), savukārt partiju "Jaunais laiks" (JL) un "Pilsoniskā savienība" (PS) pārstāvji ir diezgan kategoriski pret šādu izvēli.

Daļa ''Vienotības" pārstāvji gan atzīst, ka SC solītā atteikšanās no "rubikiešiem'' un citu nosacījumu izpilde, piemēram, okupācijas fakta atzīšana, varētu šo pozīciju mīkstināt, tomēr koalīcijas veidošana ar nacionālo apvienību ''Visu Latvijai''-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK (VL-TB/LNNK) liekoties daudz pieņemamāka un atbilstošāka vēlētāju gribai.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V).

SCP pārstāvis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks atzina, ka viņam, domājot par ilgtspējīgu attīstību, esot vienlīdz grūti domāt par koalīciju, kurā būtu vai nu nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Iesalnieks, vai arī SC politiķis Alfrēds Rubiks. Pabriks norādīja, ka šis ZRP lēmums būtu jāuzskata kā gatavība uzņemties atbildību par šādu koalīciju.

Runājot par "Vienotības" iespējām piedalīties šādā koalīcijā, Pabriks atzina, ka tas būšot ļoti atkarīgs no turpmākajām sarunām ar SC. ''Atteikšanās no Rubika ir būtisks priekšnosacījums. Ja šie priekšnosacījumi izpildās, "Vienotībai'' nopietni jāapsver iespēja iet šādā koalīcijā,'' teica politiķis, piebilstot, ka viņš uzskata, ka tikai ''Vienotības'' iesaistīšanās var nodrošināt līdzšinējās politikas turpināšanos.

Cits ''Vienotībā'' esošais SCP politiķis, deputāts Aleksejs Loskutovs uzsvēra – ja ZRP ir gatava aicināt koalīcijā SC tādu, kāds tas ir, viņš to neatbalstītu. ''Ja SC ir gatava atbrīvoties no Rubika, tas ievērojami maina situāciju un ir pamats diskutēt par "Vienotības" dalību šādā valdībā. Bet, ja nebūtu šo nosacījumu, es "Vienotības" piedalīšanos neatbalstītu,'' izteicās Loskutovs.

SCP līderis Aigars Štokenbergs skaidroja, ka ZRP attieksme pret iespējamajiem koalīcijas partneriem jau bijusi nojaušama kopš 28.maija, kad partijas līderis, toreizējais valsts prezidents Valdis Zatlers vēlējies, lai tiktu veidota valdība, iesaistot SC. Pārsteigums gan esot tas, ka ZRP šādu lēmumu pieņēmusi steigā un nekonsultējoties ar tuvāko partnerim iespējamajā koalīcijā – ''Vienotību".

Štokenbergs norādīja, ka "Vienotības'' vairums pārliecinoši sliecoties uz nacionālās apvienības pusi un šis viedoklis diez vai mainīšoties, jo priekšroka tiekot dota koalīcijai, kas vērsta uz Rietumu demokrātijas vērtībām. Politiķis atzīmēja, ka vispirms pašai ZRP vajadzētu tikt skaidrībā, vai tās parlamenta frakcijā būs vienprātīgs atbalsts valdības veidošanai kopā ar SC.

Runājot par ZRP un SC izteikto vēlmi par premjera amata kandidātu virzīt ''Vienotības'' pārstāvi, pašreizējo Ministru prezidentu Dombrovski, Štokenbergs to nodēvēja drīzāk kā kuriozu, nevis nopietnu. ''Tas ir pietiekami kuriozi, ka divas partijas virza trešās partijas premjera amata kandidātu. Laikam viņi apzinās, ka pašu pieteiktie kandidāti ir krietni sliktāki," ironizēja ''Vienotības'' politiķis.

PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis skaidroja, ka PS valde jau ceturtdien ir nolēmusi, ka koalīcija ir jāveido ar nacionālo apvienību, nevis SC un šis viedoklis netiek mainīts. "Ar šādu pozīciju mūsu cilvēki piedalīsies ''Vienotības'' valdes sēdē 3.oktobrī. Tagad jāgaida ''Vienotības'' valdes lēmums. Pēc tam lēmums par dalību tādā vai citādā koalīcijā būs jāapstiprina domei. Tāda ir lēmumu pieņemšanas secība.''

Cits PS politiķis, deputāts Kārlis Šadurskis atzina, ka jau līdz šim sarunās bijusi skaidri redzams, kam simpatizē ZRP. Tāpēc viņu šis paziņojums neizbrīnot, bet izbrīnīts viņš esot par tā tapšanu naktī, kā arī par premjera kandidāta nosaukšanu, jo līdz šim sarunās par koalīciju šis temats neesot ticis skarts un visas puses pastāvējušas uz saviem kandidātiem. ''Tas, ka viņi atsakās no saviem kandidātiem, izskatās kā reveranss uz ''Vienotības'' pusi, lai pierunātu to nākt valdībā,'' teica politiķis.

Šadurskis norādīja, ka līdz šim "Vienotības" valdē bijusi skaidra nostāja, ka koalīcijā ir jāiet ar VL-TB/LNNK un neesot izskanējusi neviena balss par labu SC. ''ZRP mūsu noskaņojumu zināja un ļoti izskatās, ka viņi sāka steidzināt notikumus. Kāpēc viņi to dara, nezinu, iespējams, ka baidās no notikumu attīstības pašu partijas iekšienē.''

"Vienotības'' deputāts izteicās, ka daži jau esot šādu ZRP lēmumu nodēvējuši par vēsturisku, un tas tiešām ieiešot vēsturē ar savu nepārdomātību un avantūrismu.

"Priekšvēlēšanu laikā SC kā kreisi populistiska partija solīja dažādus labumus, iekšzemes kopprodukta pārdalīšanu, un pēc tam ''kaut vai ūdens plūdi". Tagad viņi piekrīt visam, lai tiktu valdībā, un apsola viss kaut ko. SC tagad pat būtu gatava apsolīt tikt vaļā no savas vecāsmammas, lai tikai tiktu valdībā,'' klāstīja Šadurskis. Viņš arī ironiski aicināja painteresēties, vai SC tomēr būtu gatava pievienoties 2008.gadā Saeimā pieņemtajai rezolūcijai par karu Gruzijā un Krievijas atzīšanai par agresoru.

Runājot par ZRP un SC ieteikumu kā premjeru virzīt Dombrovski, Šadurskis norādīja, ka īsti neredzot viņa kā Ministru prezidenta vietu šādā veidojumā. ''Dombrovskis tad būtu atbildīgs, ka valdībā uzņem kreisos populistus, jo valdību veido premjers. Dombrovskis arī būtu atbildīgs par 2012.gada budžeta konsolidāciju, kas daudziem nebūs patīkama. Un tad no Dombrovska varēs atbrīvoties,'' prognozēja ''Vienotības'' politiķis.

JL un ''Vienotības'' līdere, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa , ka esot nepatīkami pārsteigta par ZRP pieņemto lēmumu. ''Eksprezidents Valdis Zatlers un viņa vadītā ZRP jau otro reizi nepatīkami pārsteigusi savu tuvāko partneri koalīcijas veidošanā -''Vienotību'' - ar pēkšņu lēmumu un nostādīšanu fakta priekšā,'' norādīja Āboltiņa.

''Vienotības'' līdere skaidroja, ka abu partiju pārstāvji jautājumu par trešo koalīcijas partneri plānojuši apspriest nākamnedēļ, un ZRP pēkšņais lēmums esot pārsteigums. ''Vienotība'' pirmdien sanāks uz valdes sēdi un spriedīs par izveidojušos situāciju. Atbildot uz jautājumu, vai ''Vienotība'' nevarētu pie šāda risinājuma palikt opozīcijā, Āboltiņa norādīja, ka šāds jautājums neesot.

''Šķiet, ka mums varēja būt jauns sākums politiskajā dzīvē un rēķināšanās ar vēlētāju interesēm. Zatleram būtu iespēja risināt tiesiskos jautājumus ar pārbaudīties partneriem - nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, nevis SC, kas ir bieži balsojusi pret jautājumiem, kas saistīti ar tiesiskās jomas sakārtošanu,'' teica Āboltiņa.

JL politiķis, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis par ZRP lēmumu izteicās ļoti asi, norādot, ka tas no Zatlera puses esot nepieņemami, un ka tas ir viņa beigu sākums.

Latkovskis uzsvēra, ka vēlētāji skaidri ir devuši iespēju izveidot nacionālu valdību, bet Zatlers savtīgu apsvērumu dēļ izvēlējies citu risinājumu. "Vēlēšanās sauklis bija cīņa pret oligarhiem, bet tagad, saistoties ar SC, viņš kā galveno mērķi nospraudis konstitucionālā vairākuma iegūšanu Saeimā, lai varētu izveidot tautas vēlēta prezidenta institūciju, pats cerot vēlreiz kļūt par prezidentu. Savtīgums ir apmiglojis Zatlera acis. Ja viņš pie vēlētājiem būtu gājis ar šādu piedāvājumu, tad būtu dabūjis 2%, kā partija, kas to piedāvāja [''Par prezidentālu republiku''],'' klāstīja ''Vienotības'' politiķis.

Latkovskis norādīja, ka Zatlera ''raušanās'' pēc prezidenta amata kļūstot aizvien acīmredzamāka, un viņš atgādināja, kā viss beidzās Kristovskim ar lielo vēlmi ieņemt ārlietu ministra amatu. ''Cilvēks, kas nozadzis vēlēšanu rezultātus, diez vai kādreiz kļūs par prezidentu," bārās politiķis, piebilstot, ka Zatlers tikai šķeļot latviešus.

Viņš arī apšaubīja, ka "Vienotības'' valde varētu pieņemt lēmumu par iešanu šādā koalīcijā un pauda cerību, ka ZRP frakcijā daļa deputātu varētu šādu soli neatbalstīt.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, "Vienotības" neiešana šādā koalīcijā esot ''diezgan droša", turklāt savu vārdu var teikt ZRP jaunie Saeimas deputāti – kaut arī ZRP valde vienbalsīgi atbalstījusi koalīcijas veidošanu ar SC, tomēr frakcijā šādi uzskatot mazākums tās biedru. Tiek pieļauta iespēja, ka šie ZRP deputāti frakciju nepametīs, bet nobalsos pret šādu valdību, kurā būtu SC.

Jau ziņots, ka SC šādu ZRP lēmumu vērtē pozitīvi un jau nodēvējusi par ''vēsturisku soli''.

ZRP valde savā šīs nakts paziņojumā arī norādījusi uz priekšnosacījumiem sadarbībai ar SC: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika. "Mēs sagaidām neatgriezeniskus soļus no SC, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. Aizstāvot šīs pozīcijas sarunās ar SC, konstatējām šī politiskā spēka pausto gatavību konstruktīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. SC jāatbrīvojas no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem, tāpat kā citām partijām jāatbrīvojas no iekšējā ienaidnieka meklēšanas," teikts ZRP paziņojumā.

Tomēr SC jau paudusi gatavību nepieciešamības gadījumā pievienoties koalīcijai bez tās rindās esošajiem sociālistu partijas pārstāvjiem.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

ZRP, ''Vienotības'' un SC koalīcijā būtu 73 deputāti, bet ZRP, ''Vienotības'' un nacionālās apvienības koalīcijā – 56 deputāti. Kopš Saeimas vēlēšanām kā koalīcijas kodols iezīmējusies ZRP un ''Vienotība'', kurām gan kopā ir tikai 42 mandāti, tāpēc jāizšķiras par trešo partneri – SC vai VL-TB/LNNK. Abi politiskie spēki jau paspējuši sakašķēties par sarunu gaitu, turklāt lēmumu pieņemt nav viegli, jo abi šie koalīcijas modeļi draud ar šķelšanos politisko spēku iekšienē.

Citu koalīcijas modeļu izveidošanu apgrūtina tas, ka atsevišķi politiskie spēki solījuši nesadarboties - ZRP ar ZZS, bet VL-TB/LNNK ar SC. Vēl teorētiski ir iespējams modelis, kurā ZRP paliek opozīcijā, ja koalīciju izveido SC, "Vienotība" un ZZS. Šādam veidojumam būtu 64 mandāti, tomēr politisko spēku pārstāvji vismaz oficiāli to dēvē par nereālu. Tāpat iespējamas divu partiju koalīcijas - SC un ZRP, kā arī SC un "Vienotība", kurām būtu vairāk par 50 mandātiem, tomēr arī šādi modeļi oficiāli netiek pieļauti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!