Foto: F64
Partija "Vienotība" ir diezgan skeptiska par apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pausto vēlmi Valsts prezidentu ļaut ievēlēt tautai, savukārt pielaidīgāka nostāja ir nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), noskaidroja aģentūra LETA.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Lolita Čigāne atzina, ka "Vienotība" diez vai atbalstīs šo SC priekšlikumu, jo tas esot populistisks.

"Ja runājam par politiskās sistēmas maiņu, tad tam ir jābūt ļoti nopietniem iemesliem. Tad ir jārunā par prezidenta pilnvaru paplašināšanu, bet jautājums - kādā virzienā?" teica Čigāne.

"Vienotības" politiķe atzīmēja, ka daudzās valstīs, kas līdzīgas Latvijai, šādas ieceres nav devušas labu rezultātu. "Drīzāk jādomā, kā stiprināt parlamentāro sistēmu, nevis mēģināt visu uzticēt vienam cilvēkam kā "brīnumnūjiņai", norādīja deputāte.

Čigāne uzsvēra, ka SC drīzāk būtu vajadzējis paust atbalstu atklātiem balsojumiem Valsts prezidenta vēlēšanās Saeimā, nevis nākt ar populistiskiem priekšlikumiem.

VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka Satversmes grozījumu pieņemšanas kārtību reglamentējot koalīcijas līgums. "Mūsu nostāja ir par tautas vēlētu prezidentu, un par to centīsimies pārliecināt arī kolēģus. Bet šis nebūs tas jautājums, kura dēļ mēs šūpotu koalīciju," teica Dzintars.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šādas ieceres nacionālā apvienība virzījusi jau iepriekš. Tagad esot jāskatās, kādu redakciju Satversmes grozījumiem SC ir iesnieguši, un, ja tā būtu līdzīga VL-TB/LNNK redakcijai, tad varētu runāt par šīs ieceres nodošanu vērtēšanai konstitucionālo tiesību komisijai, kurai būtu jāsaka izšķirošais vārds.

Kā ziņots, SC Saeimas frakcija sagatavojusi grozījumus Satversmē, kas noteic, ka Valsts prezidentu ievēl visas tautas vēlēšanās.

SC deputāti ierosina Satversmes 35.pantu izteikt šādā redakcijā: "Valsts prezidents tiek ievēlēts vispārējās, vienlīdzīgās, tiešās vēlēšanās, aizklāti balsojot. Tiesības vēlēt ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Valsts prezidenta vēlēšanu kārtību nosaka ar speciālu likumu".

"Vairākums mūsu vēlētāju atbalsta ideju par prezidenta ievēlēšanu visas tautas vēlēšanās. Mēs uzmanīgi sekojam, kāds ir sabiedrības viedoklis, un zinām, ka šādai idejai ir atbalsts arī citu politisko spēku vēlētāju vidū. Tāpēc politiķiem beidzot no runām jāķeras pie darbiem - likumdošanas līmenī jāsāk nopietna diskusija par attiecīgiem grozījumiem Satversmē," saka SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

SC aicina citu frakciju deputātus ieklausīties savu vēlētāju viedoklī, kuri vēlas pārmaiņas, un atbalstīt tās priekšlikumu. "Tagad ir īstais laiks diskusijas uzsākšanai - līdz kārtējām prezidenta vēlēšanām vēl ir trīs gadi. Tāpēc Saeimai ir laiks paveikt visu nepieciešamo darbu, lai nākamo Latvijas prezidentu jau ievēlētu tauta," uzsver SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!