Foto: DELFI

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga jaunā ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās nekandidē, jo neuzskata, ka Krievijas noraidošā attieksme pret viņu būtu mainījusies.

Jautāta, vai būtu gatava uzņemties ANO ģenerālsekretāra amatu, Vīķe-Freiberga ar savas sekretāres Dainas Lasmanes starpniecību pauda, ka uz to nekandidē, jo 2006.gadā ANO Drošības padomē saņēma Krievijas veto. "Nedomāju, ka viņu attieksme pret mani būtu mainījusies," norādīja eksprezidente.

Vīķes-Freibergas kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam 2006.gadā izvirzīja Latvija kopā ar Igauniju un Lietuvu. Ar savu kandidatūru Latvijas tā brīža prezidente izvirzīja priekšplānā jautājumus, kuriem nav tikusi veltīta uzmanība iepriekšējās ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās, tādējādi aicinot plašāku diskusiju par kandidātu izvēli, kas balstītos galvenokārt uz viņu kvalifikāciju, nevis ierobežojošiem reģionāliem vai dzimuma kritērijiem. Vīķes-Freibergas kandidatūra akcentēja arī to, ka ģenerālsekretāra amatu nekad nav ieņēmusi sieviete, kā arī to, ka ANO augstākajā līmenī nekad nav tikusi pārstāvēta Austrumeiropas valstu grupa.

Tā paša gada oktobrī Vīķe-Freiberga savu kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam atsauca. Par ANO ģenerālsekretāru kļuva Dienvidkorejas ārlietu ministrs Bans Kimūns. Paredzēts, ka viņa termiņš ANO ģenerālsekretāra amatā beigsies nākamā gada nogalē. Vairākkārt izskanējis ka pret Vīķes-Freibergas kandidatūru negatīvu nostāju pauda Krievija.

ANO oficiāli sākusies sāncensība par to, kurš būs nākamais organizācijas vadītājs, bet tās 193 dalībvalstis tiek mudinātas izvirzīt kandidātes sievietes uz amatu, kuru pēdējos 70 gadus ir ieņēmuši tikai vīrieši. Saskaņā ar nerakstītu vienošanos, ANO ģenerālsekretāra amatu ieņem personas no noteiktiem reģionāliem blokiem un šoreiz ir pienākusi Austrumeiropas kārta.

Arī Latvija saņēmusi ANO Drošības padomes prezidējošās valsts ASV un ANO Ģenerālās asamblejas prezidenta izsūtīto vēstuli dalībvalstīm ar lūgumu izvirzīt kandidātus ANO ģenerālsekretāra amatam un uzskata to par nopietnu iespēju. Ārlietu ministrijas preses sekretārs - vēstnieks Raimonds Jansons iepriekš informēja, ka Latvija jautājumā par kandidāta izvirzīšanu ANO ģenerālsekretāra amatam uztur diskusijas ar citām Austrumeiropas reģiona valstīm. Vienlaikus šobrīd ĀM atturas no prognozēm vai mūsu valsts varētu pati izvirzīt kandidātu, vai arī atbalstīt citas valsts pārstāvi.

Tradicionāli 15 ANO Drošības padomes locekles, tostarp ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija, kurām ir veto tiesības, slēgtā sēdē izskata kandidātu sarakstu, kas netiek publiskots, un tad virza vienu kandidātu balsojumam ANO Ģenerālajā asamblejā. Lai veicinātu caurskatāmību, Drošības padomes prezidējošās valsts ASV vēstniece Samanta Pauere un Ģenerālās asamblejas prezidents Mogenss Līketofts no Dānijas - nosūtījuši vēstuli ANO dalībvalstīm ar aicinājumu sākt meklēt potenciālos Bana pēctečus.

ANO amatpersonas pauda cerību, ka kandidātu saraksts tiks pabeigts līdz martam. Vēstulē teikts, ka pretendentiem būs iespēja neformāli tikties ar dalībvalstu pārstāvjiem, kā arī norādīts, ka ANO Drošības padome savu izvēles procesu sāks jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!