Foto: LETA

Nākamnedēļ valdībā plānots izskatīt Veselības ministrijas (VM) ziņojumu, kurā informēs par nepieciešamo papildu finansējumu stacionārajai aprūpei aptuveni 10 miljonu latu apmērā, apliecināja veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) preses sekretāre Lāsma Lapinska.

Viņa skaidroja, ka terapeitiskais tarifs, kas noteikts slimnīcām, ir pārāk zems un ir nepieciešams papildu finansējums, lai pašreizējo tarifu 115,6 latu apmērā paaugstinātu līdz 185,9 latiem. Jautājums par papildu finansējuma piešķiršanu budžeta grozījumos tika pārrunāts arī ar Finanšu ministriju.

Patlaban 21 no 39 slimnīcām ir noslēgusi līgumus ar valsti par stacionāro un sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Laura Lapiņa. Savukārt citas slimnīcas ir izteikušas vēlmi sadalīt līgumu divās daļās - par ambulatorajiem un par stacionārajiem pakalpojumiem.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs sacīja, ka lielākā daļa slimnīcu patlaban piekrīt parakstīt līgumus par ambulatorajiem pakalpojumiem, bet par stacionāro pakalpojumu līgumu noslēgšanu varēs runāt tad, kad papildu finansējums tiks piešķirts un būs zināms, cik maksās viena slimnieka ārstēšana.

Slimnīcām līgumi jānoslēdz līdz februāra beigām. Ja līgumus par neatliekamo pacientu ārstēšanu slimnīcas nenoslēgs, tad stacionāros varētu ārstēt vienu divpadsmito daļu no pagājušā gada pacientu skaita, līdz būs zināms par papildu finansējumu.

Ceturtdien, apmeklējot Ventspili, Circene informēja arī Slimnīcu biedrību par ieceri pieprasīt papildu finansējumu un darīt visu, lai neciestu pacienti.

Kā ziņots, Latvijas Slimnīcu biedrība iepriekš informēja, ka šim gadam piedāvātie līguma projekta finansēšanas nosacījumi nav pieņemami, jo noteiktie veselības aprūpes tarifi par viena pacienta ārstēšanu nav pamatoti ar faktiskajām izmaksām. Plānotais ārstējamo pacientu skaits neatbilst 2011.gadā ārstniecības iestādēs faktiski ārstēto pacientu skaitam un neatspoguļo patieso nepieciešamību pēc stacionārajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumiem. Tāpēc slimnīcas nolēma neparakstīt piedāvātos līguma projektus par stacionāro un sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!