Foto: LETA

Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim divu gadu laikā neizpildot atbilstošus uzdevumus, var nākties ātrāk atvadīties no amata, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Viņš nenoliedza, ka Ķuzis pietiekami ilgi strādājis savā amatā, salīdzinot ar iepriekšējiem Valsts policijas (VP) priekšniekiem, taču Ķuža laikā izdevies apstādināt nekontrolēto policistu aizplūšanu no dienesta. Tagad Ķuzim vēlreiz kandidējot uz nākamo piecgades termiņu VP priekšnieka amatā, viņam ir definēti vairāki uzdevumi, kas jāizpilda divu gadu laikā.

Likums paredz, ka policijas priekšnieku apstiprina amatā uz pieciem gadiem. Taču divu gadu laikā neizpildot uzdoto, VP priekšniekam no darba var nākties aiziet priekšlaicīgi, atzina Kozlovskis. "Tas nenozīmē, ka būs pieci gadi, bet ir divu gadu laiks. Ja uzdevumi neies uz priekšu, tas nenozīmē, ka divus gadus turpinās strādāt," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka Ķuzis ir vienīgais kandidāts uz VP priekšnieka amatu, tāpēc viņam uzdoti pirmie pasākumi, kas tuvākajā laikā ir jāpaveic, proti, jāizveido speciāla struktūrvienība, kas nodarbotos ar liela mēroga finanšu afēru izmeklēšanu.

Otrs uzdevums ir saistīts ar Kārtības policijas atslogošanu no kriminālprocesu veikšanas.

Uz norādi, vai pēdējā gada laikā par dažādām nelikumībām aizturēto augsta ranga policistu skaits nemet ēnu uz Ķuža reputāciju, ministrs atbildēja, ka šobrīd situācijas uzlabošanā risinājums nebūtu Ķuža nomaiņa.

Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likums paredz, ka Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītāju amatā uz pieciem gadiem ieceļ attiecīgais ministrs, kad attiecīgo kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets.

Lēmumu, vai Ķuža pilnvaru termiņu pagarināt uz pieciem gadiem, būs jāpieņem Ministru kabinetam. VP priekšniekam Ķuzim amata termiņš beidzas 2.augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!