Foto: DELFI
Eksprezidenta un tagadējā Saeimas deputāta Valda Zatlera (RP) pastāvīgā dzīvokļa konkursā saņemti deviņi piedāvājumi, portālu "Delfi" informēja Valsts prezidenta kancelejas (VPK) pārstāve Līga Krapāne.

Dzīvokļa izvēlei izveidotā Prezidenta kancelejas komisija lēmumu par konkrēta dzīvokļa uzraudzīšanu plāno pieņemt mēneša laikā. Atbilstoši likumam pašlaik, kamēr tas nav izlemts, vēl nedrīkst atklāt, kādi piedāvājumi saņemti, pastāstīja Krapāne.

Valsts prezidenta kancelejas (VPK) izveidotā komisija kā minimālās prasības Zatlera pastāvīgajam dzīvoklim izvirzījusi dislokāciju pašā Rīgas centrā, dzīvoklim jābūt 180 līdz 250 kvadrātmetru plašam. Dzīvokļa vēlamā atrašanās vieta būtu teritorija gar Daugavu, kā arī Hanzas, Bruņinieku, Matīsa, Čaka, Marijas un 13.janvāra ielām.

Dzīvokļa īpašumam jābūt nostiprinātam zemesgrāmatā un nedrīkst pastāvēt tiesiski šķēršļi tā atsavināšanai, piemēram, apgrūtinājumi un aizliegumi. Tam jāatrodas dzīvojamā mūra ēkā ar slēgtu kāpņu telpu, kurā jābūt liftam, ja dzīvoklis atrodas augstāk par trešo stāvu. Kāpņu telpai un citām koplietošanas telpām, ēkas fasādei, konstruktīvajiem elementiem un inženiertīkliem jābūt tehniski un vizuāli labā stāvoklī.

Dzīvoklim jābūt piemērotam tūlītējai dzīvošanai - griestu, sienu un grīdas apdarei jābūt teicamā tehniskā stāvoklī. Mājoklī jābūt apkurei, siltajam un karstajam ūdenim, elektrības instalācijām, pieslēgtai kanalizācijai. Tāpat īpašumam jābūt aprīkotam ar santehniku un iebūvēto virtuves iekārtu.

Nolikumu dzīvokļa iegādei bijušajam Valsts prezidentam apstiprinājusi komisija, kurā darbojās Finanšu ministrijas, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), Nacionālo bruņoto spēku Militārās policijas un VPK pārstāvji.

VPK norāda, ka nekustamā īpašuma iegādei Publisko iepirkumu likuma normas nav jāpiemēro, tāpēc paziņojums par konkursu netiks publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā. Tomēr, lai nodrošinātu pretendentu brīvu konkurenci un likuma "Par valsts un pašvaldību mantas un finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu" noteikto mērķu sasniegšanu, komisija nolēmusi publicēt konkursa nolikumu VPK mājas lapā.

Ministru kabineta noteiktā kārtība, kādā personai, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, tiek nodrošinātas sociālās un citas garantijas, paredz, ka nekustamo īpašumu iegādāsies VNĪ.

Jau ziņots, ka Zatlera pagaidu dzīvoklis tiek īrēts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas ēkā Elizabetes ielā 17. Pulkinenas dzīvoklī ir piecas istabas, tā nomas maksa ir 672 lati mēnesī, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Valsts prezidenta kanceleja sedz arī dzīvokļa komunālo maksājumu un apsaimniekošanas izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!